Pančevo city: Najveća medijska prevara u južnom Banatu

"Najviše novca mediju osnovanom u oktobru prošle godine koji se istakao hvaljenjem uspeha Aleksandra Vučića."

26. May 2017

Reading Time: 2 minutes

Portal Pančevo city objavio rezultate konkursa za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. gradova i opština južnobanatskog regiona, ocenjući da izbor medija kojima su dodeljena sredstva iz lokalnog budžeta pokazuje da je reč o nameštenim konkursnim rezultatima, čime je obesmišljena inače dobra ideja da se država povuče iz vlasništva nad medijima i da nepristrasno pomaže one koji rade u javnom interesu i za opšte dobro.

Apsolutni šampion dodele sredstava iz budžeta lokalnih samouprava gradova i opština južnobanatskog regiona je internet sajt www.juznibanat.rs, kome je osnivač firma Brifing Banat d.o.o, a kojem je iz opštinske kase dodeljeno čak 19.755.000 dinara, prenosi Pančevo city.

Kako se navodi, reč je o prorežimskom mediju koji se istakao “hvaljenjem uspeha Alekdsandra Vučića i Vlade Srbije”, inače u evidenciju Agencije za privredne registre registrovanom 5. oktobra 2016. godine, da bi već 11. oktobra podneo prijavu gradu Pančevu za projektno sufinansiranje.

“Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je 31. oktobra potpisao rešenje da se ovoj tek stasaloj medijskoj kući odobri okruglo milion dinara iz budžeta grada Pančeva na ime pojedinačnog davanja u oblasti informisanja za projekat ‘Tvoja opština je tvoja'”, ukazuje se u tekstu portala Pančevo city.

Dodaje se da je reč o mediju na kojem se inače građanima niko ne javlja na telefon, niti je moguće stupiti u komunikaciju sa tom redakcijom, da urednici koji se navode u njegovom impresumu nisu poznati kao novinari u pančevačkoj javnosti, dok su saradnici ovog medija zapravo novinari drugih loklanih redakcija koji priloge urađene za matične medije prosleđuju sajtu juznibanat.rs.

U tekstu se ukazuje i da je jedan od korisnika novca pančevačkog budžeta i preduzeće iz Beograda IT info medija d.o.o. koje je registrovano 12. januara ove godine, na istoj adresi na kojoj je prijavljen i list Informer, a koje je dobilo sredstva za projekat “Vodič kroz gradove i opštine u RS – upoznajte Pančevo”.

“Kakav je interes Pančevaca da finansiraju Informer nije utvrđeno, kakav je interes kartela da finansira Informer očito je”, navodi se u tekstu.

Start Pres dobio je 480.000 dinara, a reč je o, kako se navodi “jedinom dvonedeljniku na svetu koji izlazi svake treće nedelje”, dok je sajt pancevo.mojkraj.rs dobio pola miliona, a 013info 400.000 dinara.

Podseća se da je gradski Konkurs za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. raspisan 25. januara ove godine, te da je okončan sredinom prošle nedelje, kada je na sajtu grada Pančeva obelodanjeno Rešenje, koje je, prema zvaničnoj verziji, gradonačelnik Pavlov potpisao 12. maja.

Navodi se da je gradonačelnik u potpunosti prihvatio Predlog odluke za raspodelu sredstava koji je sastavila stručna komisija za ocenjivanje pristiglih prijava, a koju su sačinjvali Ferenc Berček, na predlog Udruženja radio stanica „Rab”, Radojica Mali, glavni i odgovorni urednik Informativnog preduzeća „BC Info” iz Bele Crkve i Vladimir Jovanović, na predlog Udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Srbije.

Napominje se i da novinari koje su predložila novinarska udruženja NDNV i NUNS nisu izabrani u ovu komisiju.

(Autonomija, Pančevo city)

Print Friendly, PDF & Email