NUNS dodelio nagrade za istraživačko novinarstvo

"Novinari rade u neprijateljskom okruženju, a virus straha zahvatio je sve građane."

10. May 2017

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije večeras je, 12 godinu zaredom uz podršku ambasade SAD u Beogradu, dodelilo nagrade za najbolje radove u istraživačkom novinarstvu.

Nagrade su, u prostorijama Fakuletata dramskih umetnosti dodeljene u tri kategorije: televizija i radio, onlajn i štampani mediji, u prisustvo brojnih novinara i predstavnika diplomatskog kora.

Nagradu za onlajn medije ima dva lauareata od kojih je jedna grupa novinara – Lorens Marzouk (BIRN), Ivan Angelovski (BIRN), Miranda Patrucić (OCCRP), Atanas Čobanov (BIVOL), Dušica Tomović (BIRN), Jelena Ćosić (BIRN), Jelena Svirčić, Lindita Cela (BIRN) i Pavla Holcova (Češki centar za istraživačko novinarstvo) za tekst “Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1,2 milijarde evra”.

Tekst je objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže BIRN, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP i Gardijanu u julu 2016. godine.

Drugi laureat je Anđela Milivojević za tekst “Jorgovanka Tabaković plagirala značajan deo doktorata”, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u decembru 2016. godine.

Nagrada za elektronske medije, televiziju i radio pripala je novinarki Maji Nikolić za prilog “Naprednjački ‘botovi’ iz rumunske kuhinje”, emitovan na TV N1 u januaru 2017. godine.

Nagrada za štampane medija pripala je novinarki BIRNA Jeleni Veljković za tekst “Tajna Vučićeve kafane”, objavljen u nedeljniku Vreme u septembru 2016. godine.

Dodelu nagrada NUNS-a i ove godine je podržala ambasada SAD, čime je ambasador Kajl Skot izrazio zadovljstvo.

“SAD snažno podržavaju slobodu i nezavisnost štampe”, rekao je Skot, koji je čestitao Slaviši Lekiću na izboru za predsednika NUNS-a, za koje je rekao da “svakodnevno radi na zaštiti novinara”.

On je odao priznanje novinarima koji se bave istraživačkim temama, istakavši da su za to potrebni hrabrost, istrajnot i požrtvovanje.

Podsetio je i na ulogu medija u kreiranju demokratskih društava i kontrolnoj ulozi institucija, ali je ukazao i na finansijske probleme medijskih kuća, probleme sa cenzurom, autocenzurom, pritiscima…

Skot je istakao da je od velike važnosti i da novinari poštuju pravila profesije, uz ocenu da to služi “kao štit” od napada na njih.

“Koliko smo srećni što je Srbija napredovala na Daun biznis listi, toliko treba da budemo zabrinuti zbog pada na listi slobode štampe”, rekao je Skot.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić je rekao da u situacija kada je jedan čovek okupirao medijski prostor, nije lako biti novinar.

Prema njegovim rečima, medijska situacije je sve gora, novinari rade u neprijateljskom okruženju, a “virus straha zahvatio je sve građane”.

Lekić smatra da uprkos tome javnost ne bi znala da je godišnica Savamale, da ubica premijera Zorana Đinđića naređuje policiji iz tamnice, da je autor “vazduplohova” postavljen na državnu funkciju…

On je najavio da će NUNS i ubuduće svakodnevno “podizati glas” protiv svih koji ugrožavaju profesiju.

Za sve tri kategorije bilo je prijavljeno ukupno 115 medijskih priloga, a karakteristika ovogodišnjeg konkursa je bila da veliki broj njih stigao od lokalnih medija.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email