Novinarki VOICE Maji Živanović prva nagrada EU za istraživačko novinarstvo

Serija tekstova Maje Živanović izdvojila se svojim dubinskim istraživanjem sumnjivih finansijskih tokova u poslovanju DP "Novi Sad Gas", rekla je predsednica žirija Ljubica Gojgić.

18. May 2017

Reading Time: 2 minutes

Novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Maja Živanović dobila je danas prvu nagradu koju dodeljuje Evropska unija za istraživačko novinarstvo u Srbiji.

Naša novinarka nagradu je dobila za seriju tekstova o poslovanju Društvenog preduzeća “Novi Sad Gas”. VOICE je prošle godine dobio drugu nagradu EU za istraživačko novinarstvo.

Predsednica žirija Ljubica Gojgić kazala je da je na konkurs pristiglo oko 40 tekstova i da je žiri imao težak zadatak, ali da se serija tekstova Maje Živanović izdvojila svojim dubinskim istraživanjem sumnjivih finansijskih tokova u poslovanju DP “Novi Sad Gas”.

Ona je izrazila žaljenje zbog toga što istraživačko novinarstvo ostaje van tradicionalnih medija kao i zbog činjenice da takozvani veliki mediji u Srbiji ignorišu otkrića kolega novinara iz medija za istraživačko novnarstvo.

“Ova nagrada EU je poruka istraživačkim novinarima u Srbiji da nisu sami“, kazala Gojgić.

Pored Ljubice Gojgić, novinarke RTV-a, u žiriju su bili dr Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, doc. dr Vladimir Barović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljuska prava i Mladen Velojić, direktor Medija centra u Nišu.

Drugu nagradu dobio je novinar iz Novog Sada Dragan Gmizić za serijal dokumentarnih filmova “Ravnica bez ptica”, a nagradu za najbolju mladu istraživačku novinarku u 2016. godini dobila je Milica Šarić, novinarka CINS-a.

Predstavnica EU Nora Hajnviner kazala je da je veoma važno da građani Srbije budu kvalitetno i pravovremeno informisani i dodala da je za EU veoma važno istraživačko novinarstvo.

Predsednica Upravnog odbora Novosadske novinarske škole (NNŠ) Dubravka Valić Nedeljković rekla je da mediji u Srbij trpe pritisak od političkih i ekonomskih elita, dakle upravo onih koji su predmet istraživačkog novinarstva.

“Ipak zahvaljući hrabrim novinarima istraživačima 2016. je bila godina sa velikim brojem dobrih istraživačkih priča”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković.

Prema njenim rečima, istraživačko novinarstvo je veoma važno u vremenu kada stepen medijskih sloboda u Srbiji neprestano opada.

eu nagrada, maja zivanovic, foto Autonomija 2

Svečana dodela Nagrade EU za istraživačko novinarstvo održana je u EU Info centru u Beogradu.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija, dok NNŠ rukovodi procesom dodele nagrade u Srbiji.

Konkurs za nagradu je bio otvoren tokom marta za autore istraživačkih priča koje doprinose transparentnosti i izveštavaju o društvenim temema u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata.

Ove godine uvedena je i nova kategorija, nagrada za najbolju priču mladog istraživačkog novinara.

Nagradni fond za najbolja ostvarenja objavljena u Srbiji u 2016. godini iznosi ukupno 10.000 evra. Fond za pojedinačne nagrade iznosi od 3.000 do 5.000 evra.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa i održavanju istorijskog zamajca ka pridruživanju EU.

(Autonomija, foto: NNŠ)

Print Friendly, PDF & Email