Zbog šale “Srećan Veliki Patak”, Sejdinoviću prete smrću

Pretnje su posledica otvorenog lova na veštice, koji je proglasio Aleksandar Martinović.

14. Apr 2017

Reading Time: 2 minutes

Nakon što je 12. aprila na svoj privatni Fejsbuk profil objavio fotografiju žute patke, simbola „Ne davimo Beograd“, uz poruku „Srećan Veliki patak svima koji slave“, predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović dobio je na desetine uvreda i pretnji, koje je prijavio policiji i tužilaštvu.

Među brojnim psovkama, pretnjama i optužbama, Sejdinovića nazivaju „balijom“, „muslimanom“, „autonomašem“, a navodi se i da je „soroševac“, i da se sprda sa hrišćanskim praznikom.

„Šta misliš kako bi bilo da se mi Srbi sprdamo a vašim Alahom? Misliš da je to tvoje pravo ili da je opasno to što radiš“, jedna je od poruka koja je stigla Sejdinoviću.

„Srešćemo se prijatelju, mali je NS. Je*em li ti familiju autonomašku. Balija marš iz Srbije“, navodi se u drugoj poruci.

„Čekaj samo da te vidim na protestu, naje*o si. Iskopaću ti oči…“, preti se u još jednoj poruci.

Sejdinović kaže da je veoma iznenađen porukama koje mu pristižu, i da je njegov post bio bezazlena šala.

„Ja sam aludirao na žutu patkicu koja je simbol protesta ‘Ne davimo Beograd’ i smatrao da je to jedna benigna šala koja ne bi trebalo da uvredi nekoga“, kaže Sejdinović.

Nedim pretnjeIpak, on ne misli da je to suštinski razlog za ovakve pretnje, već samo povod.

Pretnje su, naime, počele da pristižu nakon što je neko printskrinovao njegov post na Fejsbuku i objavio na stranici „Narod protiv obojene revolucije“, uz poruku „Evo ko protestuje“.

„Na toj stranici su me opet doveli u vezu sa protestima, kao što su to nekad ranije radili tabloidi, kao što je to na kraju krajeva pre neki dan uradio i Aleksandar Martinović iz SNS-a. Bez obzira što je ovo povod, uzrok je suštinski vezan za same demonstracije i posledica je otvorenog lova na veštice, koji je Martinović otvorio na mene i još neke ljude, prozivajući nas što smo bili na protestima“, kaže Sejdinović.

Pretnje je, kaže, prijavio policiji i Tužilaštvu.

„Nažalost, pokazalo se da je policija veoma efikasna kada hoće da bude, kada je u pitanju vlast, a s druge strane kada su na meti novinari, ili neki protivnici vlasti, trebaju im meseci i godine da otkriju ljude koji prete, i to one koji prete sa svojih pravih profila“, ističe Sejdinović.

Podsetimo, pre nekoliko dana na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, a kasnije i na RTS-u, šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović pokazao je fotografije Sejdinovića, ali i drugih novinara, prozivajući ih što su na protestu.

Novinarska udruženja su jednoglasno osudila Martinovićev istup i okarakterisala ga kao crtanje mete na čelo novinarima, pozivajući tužilaštvo da reaguje.

I početkom aprila rukovodstvu NDNV-a prećeno je preko društvenih mreža nakon navoda u nekim režimskim tabloidima da su oni organizatori masovnih studentskih protesta u Novom Sadu.

(Cenzolovka)

Print Friendly, PDF & Email