Srbija pogoršala mesto na rang listi slobode medija RSF-a

"Od dolaska na vlast u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada."

26. Apr 2017

Reading Time: 2 minutes

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja o slobodi medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto.

Srbija je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05. RSF je u obrazloženju naveo da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

“Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti, kao što su istraživačke mreže BIRN i CINS, dnevni list Danas i nedeljnik Vreme “, navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji. RSF je dodao da su u Srbiji “usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu”.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

U zemljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija na 37. mestu, dok je BiH poboljšala mesto i popela se za tri mesta, sada je 65. odnosno jedno mesto ispred Srbije. Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111. Albanija je na 76. mestu, Grčka na 88. a Bugarska na 109. mestu.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da sloboda medija u svetu “nije nikad bila više ugrožena”. Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email