Sejdinović: Protesti pokazuju da mladi žele normalnu državu, a ne rijaliti

"Bezbroj je dokaza da su ovi izbori bili u potpunosti neregularni i mnogi za to moraju da odgovaraju, jer je očigledno u pitanju organizovani zločinački poduhvat."

12. Apr 2017

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović ocenio je da su zahtevi mladih, koji već drugu nedelju protestuju protiv diktature, dobri, iako bi neke od njih trebalo nešto drugačije formulisati.

Sejdinović je za list Danas rekao i da ti zahtevi “predstavljaju snažnu poruku mladih ljudi da žele da žive u normalnoj i civilizovanoj državi, a ne u rijaliti programu, ohlokratiji u kojoj su sve vrednosti okrenute natraške, gde vladaju ignorancija i surovost”.

“Osnovni je, međutim, problem ko će te zahteve i kako sprovesti. Ova vlast ili slična njoj to sigurno neće uraditi. Moje mišljenje je da bi zahtev trebalo proširiti, odnosno da treba tražiti formiranje koncentracione, prelazne vlade koja će u oročenom periodu organizovati slobodne, demokratske i fer izbore, i to na svim nivoima, uključujući tu i nove predsedničke izbore. Postoji bezbroj dokaza da su ovi izbori bili u potpunosti neregularni, kao verovatno i oni prethodni, i da mnogi za to moraju da odgovaraju, jer je očigledno u pitanju organizovani zločinački poduhvat”, istakao je on.

Sejdinović je rekao da jeste važan glas protiv partokratije, koja je strašna boljka našeg društva, i da je jasno da mnoge partije koje su još uvek prisutne na našoj sceni treba da odu u političku prošlost, a pogotovo one koji su izdale sve principe saradnjom sa SNS. Međutim, kako je ukazao, “to ne treba da preraste u gadljivost prema strankama uopšte, jer neko mora da sprovodi neke programe, neko mora na kraju krajeve i te zahteve da realizuje”.

“A to jesu stranke, sviđalo se to nekome ili ne. Opasna je demagogija da stranke kao takve nisu potrebne“, smatra on.

Odgovarajući na pitanje Danasa da li smatra da protesti mladih mogu da dovedu do bilo kakvih promena u državi ukoliko se aktivno ne uključe i neke opozicione stranke profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dubravka Stojanović kazala je ona “suviše staromodna”, pa ne razume proteste bez organizacije, vođstva, jasnih političkih vrednosti, ali da je ovo ipak nova generacija koja je “sigurno u pravu”.

“Ono što ih drži je snažan osećaj da ovo ne valja. To je dovoljno jako”, istakla je ona.

“Uglavnom smo saglasni sa sa zahtevima studenata koji su objavljeni u ponedeljak, posebno sa prvom grupom zahteva koja se tiče prestanka diktature Aleksandra Vučića. Što se tiče zahteva u vezi sa socijalnim i ekonomskim pravima, mislimo da su preširoki, ne previše realni i da bi bilo bolje da se energija protesta usmeri na prvu grupu zahteva”, naveo je za Danas Luka Višnjić, student Fakulteta političkih nauka i jedan od pokretača nedavno pokrenute “peticije za odbranu akademske čestitosti”, upitan da li se pokretači te inicijative slažu sa najnovijim zahtevima demonstranata.

(Autonomija, Danas)

Print Friendly, PDF & Email