Sejdinović: Komisija za medije u Subotici po meri režimskih medija

"U pitanju je organizovana kriminalna delatnost, uglavnom ista imena pojavljuju se kao članovi komisija."

06. Apr 2017

Reading Time: 2 minutes

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da imena članova Komisije za ocenu medijskih projekata u Subotici garantuju “kontroverzne” odluke koje su u suprotnosti sa javnim interesom i koje će “nahraniti” režimske medije.

Sejdinović je za subotički portal “Magločistač” kazao da su u pitanju osobe koje su učestovale u brojnim spornim komisijama i donosili “čak i odluke da se sredstva dodeljuju medijima koji kontinuirano i drastično krše Kodeks novinara Srbije i raspamećuju građane kao pamfleti vladajuće stranke”.

“Vladimir Pavlović se i lažno predstavlja, jer on nije član NDNV-a, pošto je odlukom Suda časti isključen iz udruženja upravo zbog sramnih odluka koje je donosio u lokalnim komisijama, a u koje je ulazio ne na predlog našeg udruženja”, istakao je Sejdinović.

On je ocenio da je, po svemu sudeći, u pitanju i “organizovana kriminalna delatnost”, navodeći da se pojedini ljudi iz određenih medija, uglavnom ista imena, pojavljuju kao članovi komisija u jednim lokalnim samoupravama, a u drugim dobijaju novac, zbog čega će, kako nada, i odgovarati.

U sastav Komisije za ocenu podnetih projekata po konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini rešenjem gradonačelnika Subotice imenovani su Vladimir Jovanović, ispred Udruženja turističkih novinara FIJET Srbija, Ferenc Berček na predlog RAB Srbije i Vladimir Pavlović.

“Zadatak komisije je da izvrši ocenu projekata podnetih na raspisan Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini, sačini obrazloženi predlog o dodeli sredstava i isti dostavi gradonačelniku Grada Subotice”, piše u tekstu rešenja, prenosi Magločistač.

Navedeni konkurs vredan je 21,3 miliona dinara, dok je za sufinansiranje projekata putem pojedinačnih davanja u ovoj godini obezbeđeno 700.000 dinara.

Rešenje o formiranju komisije doneto je 13. marta i objavljeno na veb stranici lokalne samouprave, u rubrici Konkursi i oglasi, ali samo u ćirilićnom delu.

U skladu sa višejezičnošću Subotice i činjenicom da su u službenoj upotrebi tri jezika i četiri pisma, zvanična internet prezentacija lokalne samouprave nudi sadržaje na engleskom, hrvatskom, mađarskom i srpskom jeziku, na ćiriličnom i latiničnom pismu, napominje Magločistač.

Dodaje i da u rubrici Konkursi i oglasi, ukoliko odaberete latinicu, pojedina akta nedostaju, kao u slučaju konkretnog rešenja o obrazovanju komisije.

S druge strane, ukoliko građani pretražuju službene listove lokalne samouprave na ćirilici, suočiće se sa nedostatkom brojnih izdanja iz ranijih godina, koja su dostupna na latinici.

(Autonomija, Magločistač)

Print Friendly, PDF & Email