NVO traži veću transparentnost procesa projektnog finansiranja medija

Ministarstvo kulture i informisanja bi, kao nadležno, trebalo da inicira dopunu Zakona o javnom informisanju i medijima.

25. Apr 2017

Reading Time: < 1 minute

Organizacija Transparentnost Srbija predložila je danas Ministarstvu kulture i informisanja da izmeni Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i da inicira izmene Zakona o javnom informisanju i medijima, kako bi se povećala transparentnost projektnog finansiranja.

U saopštenju te organizacije navodi se da su nedavnim izmenama tog pravilnika ukinute obaveze koje su imale za cilj da omoguće bolji uvid u to za šta su dodeljena sredstva i kakvi su rezultati postignuti, odnosno šta su građani dobili kao rezultat sprovođenja medijskog projekta.

“Imajući u vidu da se u primeni mnogih zakona u Srbiji pokazalo da ovlašćenje bez obaveze, niti obaveza bez zaprećene kazne, ne znači mnogo, Transparentnost Srbija smatra da bi Ministarstvo kulture i informisanja, kao nadležno, trebalo da inicira dopunu Zakona o javnom informisanju i medijima, kako bi izrada naknadne analize postala obaveza organa vlasti koji sufinansiraju izradu medijskih sadržaja”, navodi se u saopštenju.

Takođe se dodaje da bi otvaranje postupka za izmenu tog zakona trebalo iskoristiti i za rešavanje drugih problema koji su se pokazali u protekle dve i po godine primene, u vezi sa dodelom sredstava na konkursima, naročito od lokalnih samouprava.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email