NUNS podnosi krivične prijave protiv REM-a

Zbog nepreduzimanja nikakvih aktivnosti o toku predizborne kampanje ostvareno je obeležje krivičnog dela Nesavestan rad u službi iz člana 361 Krivičnog zakonika.

14. Apr 2017

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podneće krivične prijave protiv odgovornih u Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima, odnosno nepristrasnom i neobjektivnom radu tokom izborne kampanje.

“Članovi REM-a se, prema Krivičnom zakoniku, smatraju službenim licem, jer predstavljaju lice u subjektu kojem je povereno vršenje javnih ovlašćenja, a koje odlučuje o pravima, obavezama ili interesima fizičkih ili pravnih lica ili o javnom interesu. NUNS-ov advokatski tim razmatra podnošenje krivičnih prijava protiv članova Saveta REM-a zbog nepreduzimanja nikakvih aktivnosti o toku predizborne kampanje, čime je ostvareno obeležje krivičnog dela Nesavestan rad u službi iz člana 361 Krivičnog zakonika”, izjavio je za Danas predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

Novinarka i bivša članica REM-a, Gordana Suša, podržala je zahtev studenata za smenu odgovornih članova ovog tela, ocenivši da bi pojedinci u njemu trebalo i krivično da odgovaraju.

Ona je za Danas rekla da REM nije radio svoj posao tokom izborne kampanje, a da je za to direktno odgovoran v. d. predsednika Saveta REM Goran Petrović, “koji je jedini mogao da kaže da se izborna kampanja ne prati”.

Podsetila je da je poslednja sednica Saveta održana 25. januara, a da su tokom kampanje imali samo dve telefonske sednice na kojima su zabranjivali spotove.

Podršku zahtevima studenata za razrešenje članova REM-a, zbog nepoštovanja Zakona o elektronskim medijima koji ovo telo definiše kao samostalno i nezavisno, uputilo je i 46 organizacija civilnog društva, podseća ovaj list.

“Članom 13 Zakona o elektronskim medijima članovi Saveta REM obavezani su da ne zastupaju stavove ili interese organa, odnosno organizacija koje su ih predložile, već da svoju dužnost obavljaju samostalno i u skladu sa Zakonom. Članovi Saveta REM svoj dosadašnji rad su zasnivali na suprotnim principima”, navedeno je, između ostalog, u saopštenju civilnih organizacija.

(Autonomija, Danas, foto: Medija centar)

Print Friendly, PDF & Email