NUNS i NDNV: RTV Pančevo u službi naprednjačke vlasti progoni sudiju iz Pančeva

NUNS i NDNV smatraju da kampanja RTV Pančeva, medijskog instrumenta u rukama vlasti, predstavlja napad na slobodu i nezavisnost sudova.

16. Apr 2017

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od državnih organa da pod hitno zaustave protivzakonitu i neljudsku hajku koju RTV Pančevo, medij pod direktnom i neskrivenom kontrolom Srpske napredne stranke, vodi protiv sudije Višeg suda u Pančevu Stanke Simonović.

Zahtevamo i od međunarodnih organizacija da se odrede prema ovom progonu koji je započeo nakon što je sudija Simonović poništila nerazumne, drakonske presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je, po tri privatne krivične tužbe funkcionera SNS-a, na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar Stefan Cvetković.

NUNS i NDNV smatraju da je poništavanje presuda vršačkog suda, koje su u potpunoj suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, bio primer dobre i jedino prevedne i zakonite sudske odluke, a da je zastrašujuća činjenica da se svako u ovoj zemlji ko profesionalno obavlja svoj posao kad-tad nađe na udaru jezovite medijske kampanje čija je svrha – zastrašivanje i “upodobljavanje”.

NUNS i NDNV smatraju da kampanja RTV Pančeva, medijskog instrumenta u rukama vlasti, predstavlja napad na slobodu i nezavisnost sudova, da je njome prekršen čitav niz zakona, kao i da je u prilozima pod nazivima “Politička presuda Stanke Simonović”, “Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?” i “Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu” – Kodeks novinara Srbije bačen pod noge.

Da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) funkcioniše i da i ono nije stavljeno u službu vlasti – RTV Pančevu bi samo zbog ovoga morala da bude oduzeta dozvola za emitovanje, iako je to samo jedan segment nezakonitog i neprofesionalnog izveštavanja ovog medija.

NUNS i NDNV podsećaju da je novinar Stefan Cvetković po presudi Osnovnog suda u Vršcu bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, kao i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Beograd-Novi Sad, 16. april 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email