NUNS i NDNV: Cinizam Ministarstva u vreme medijskog mraka

Ministarstvo kulture i informisanja namerno zaobilazi činjenicu da ono snosi ogromnu krivicu za katastrofalno stanje u medijskoj sferi.

07. Apr 2017

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je, u najmanju ruku, cinično da Ministarstvo kulture i informisanja države u kojoj vlada potpuni medijski mrak – optužuje novinarska udruženja da se zalažu za gašenje medija, namerno zaobilazeći činjenicu da ono snosi ogromnu krivicu za katastrofalno stanje u medijskoj sferi.

NUNS i NDNV ostaju na stanovištu da je jedini smisao Vladine uredbe da lokalne samouprave mogu ponovo biti osnivači medija – reetatizacija medija, a o toj nameri svedoči i činjenica da će Tanjug, protivno zakonu, ostati u državnim rukama i nastaviti da deluje kao propagandna mašinerija vlasti.

O nameri da država i dalje bude ključni faktor na medijskom tržištu jasno svedoči i to što niko javno ne saopštava šta se dešava sa državnim kapitalom u Politici i Večernjim novostima i ko je partner državi u ovim medijima.

Osim ovih pitanja, još nema odgovora ni na to ko su ljudi koji pišu nove medijske zakone i novu Medijsku strategiju i po čijem to nalogu rade.

Ministarstvu je dobro poznato da su se reprezentativna novinarska udruženja zalagala za to da novinari budu vlasnici svojih medija, kao i da je država učinila apsolutno sve da to spreči, želeći da zadrži kontrolu nad njima. Zbog toga su, kao oblik organizovane kriminalne delatnosti, SNS tajkuni pokupovali medije i od njih napravili partijska glasila, čiji je jedini smisao da “raspamećuju” građane.

Ministarstvo nikada nije reagovalo na drastična kršenja zakona u procesu konkursnog sufinansiranja, koje se pretvorilo u “hranjenje” partijskih medija, nikada nije reagovalo na katastrofalnu zloupotrebu medija i kršenje profesionalnih i etičkih normi, nije reagovalo na instrumentalizaciju medija u predizbornoj kampanji, niti na ugrožavaje bezbednosti novinara i medija, ćutalo je na brze i drakonske kazne medija koji nisu po volji režima, a nije ni rečju osudilo protivzakonito delovanje Regulatornog tela za elektronske medije.

Ali zato, očigledno uspešno, sprovodi politički nalog da se zaokruži državno-partijska medijska struktura i uguši svaka alternativa.

Beograd – Novi Sad, 07.04.2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email