NUNS: Apel za solidarnu pomoć osuđenim novinarima Janiću i Bojčiću

Napominjemo da su kolege Janić i Bojčić slobodni novinari i publicisti, bez stalnih prihoda.

04. Apr 2017

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva svoje članove i druge novinare i medijske radnike, nevladine organizacije i građane da se pridruže akciji solidarnosti sa novinarima Zoranom Janićem i Miroslavom Bojčićem kako bi se prikupilo 520.000 dinara koliko su dužni da isplate po presudi Apelacionog suda u Beogradu.

Napominjemo da su kolege Janić i Bojčić slobodni novinari i publicisti, bez stalnih prihoda.

Prikupljanje namenske novčane pomoći organizuje NUNS putem svoje Fondacije za pomoć novinarima.


Podaci za uplatu:

Primalac: Fondacija za edukaciju i pomoć novinarima i medijima NUNS
Svrha: Pomoć za novinare Janića i Bojčića
Broj računa: 160-322767-29, kod Banca Intesa, poziv na broj: 02/17


Podsećamo da su prvostepenom presudom beogradskog Okružnog suda u maju 2016. po tužbi Emira Kusturice, Zoran Janić i Miroslav Bojčić, kao autori teksta “Novogodišnja bajka za ubice”, objavljenom na portalu Peščanik, bili dužni da plate ukupno 20.000 dinara. Obrazloženje prvostepene presude je bilo da autori morali da primene daleko viši stepen novinarske pažnje u odnosu na ozbiljne optužbe iznete u tekstu. U pomenutom tekstu autori su detaljno opisali delovanje najviših državnih organa i službi bezbednosti prilikom puštanja na slobodu Veselina Vukotića krajem 2010. godine.

Krajem januara 2017. Apelacioni sud donosi konačnu odluku kojom za 25 puta povećava ukupan iznos koji treba da plate dvojica novinara. Janić i Bojčić su obavezni da Emiru Kusturici isplate 150.000 dinara (sa kamatama ukupno 166.141,40 dinara) i da tužiocu nadoknade sudske troškove, takođe uvećane za kamate, što iznosi dodatnih 209.891,96 dinara. Novinari su dužni da plate i sudske takse od 140.000 dinara, takođe uvećane za kamate. Ukupno, presuda Apelacionog suda ih obavezuje da isplate 520.000 dinara.

Novinari Janić i Bojčić ukazuju da je povod za osudu bila uzgredna informacija iz obimnog analitičkog teksta da je ulogu čoveka za vezu između šefova tajne službe i Vukotića, dok se on početkom dvehiljaditih skrivao u Španiji i Francuskoj, povremeno igrao Emir Kusturica.

Advokatska kancelarija Tomanović, koja je zastupala tužbu, saopštila je 27. januara 2017. da je u sudskom procesu utvrđeno da je objavljena informacija o Kusturici neistinita. Na pres konferenciji 1. februara osuđeni novinari su to demantovali i ukazali da je presuda doneta isključivo zbog povrede časti i ugleda, te da je sud, zapravo, odbio da utvrdi istinitost onog što su njih dvojica tvrdili u tekstu. Štaviše, sud je odbacio sve njihove dokazne predloge i odbio da službenim putem od Bezbednosno-informativne agencije pribavi dokumente o susretima Kusturice sa Vukotićem za koje dvojica novinara tvrde da su se odigrali.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 04. 04. 2017.

Print Friendly, PDF & Email