Magločistač, Agrosmart i Bečejski mozaik postali deo AOM-a

AOM okuplja više od 20 internet portala koji se zalažu za afirmaciju slobodnog, nezavisnog i profesionalnog rada.

23. Apr 2017

Reading Time: 3 minutes

Subotički internet portal „Magločistač“, novosadski „Agrosmart“ i portal „Bečejski mozaik“, postali su deo Asocijacije onlajn medija (AOM), odlučili su članovi Skupštine AOM-a na sednici održanoj 20. aprila u Novom Sadu.

U obrazloženju za prijem Magločistača u AOM, navodi se da je ovaj „portal za razvedravanje stvarnosti“, koji neguje kritičko i istraživačko novinarstvo.

“Magločistač postoji tek nešto duže od dve godine (upisan u Registar javnih glasila u februaru 2015, počeo sa radom u martu iste godine) ali je brzo izgradio reputaciju ozbiljnog, kritičkog i odgovornog portala, koji otvoreno i profesionalno piše o problemima važnim za Suboticu i Vojvodinu”, piše u obrazloženju.

Dodaje se i da Magločistač dnevno izveštava građane Subotice o svemu što smatra značajnim za javnost, uprkos činjenici da kod opštinskih vlasti zbog svog kritičkog stava nailazi na probleme, da njihove novinare ne pozivaju na događaje i da im političari koji vode opštinu retko izlaze u susret i daju im informacije samo onda kada moraju.

Cenzolovka često prenosi njihove tekstove o medijskim temama i u profesionalnost ovog portala smo mogli da se i na taj način uverimo.

Slavko Ćuruvija fondacija je takođe imala priliku da radi sa novinarkom Magločistača Natalijom Jakovljević Ivanić. Ona je bila jedna od pet novinarki i novinara izabranih 2015. na konkursu O čemu Srbija ćuti, čiji je cilj bio podrška lokalnim medijima. Natalija je istraživala temu o lokalnoj raspodeli novca za medije – uradila je to na visokom profesionalnom nivou, uz dobru saradnju sa mentorom.

Portal Agrosmart (agrosmart.net) osnovan je 2015. godine, a izdavač je Info centar za ruralni razvoj Agrosmart iz Novog Sada.

Agrosmart je za kratko vreme stekao reputaciju jednog od retkih medija specijalizovanih za poljoprivredu, koji temama iz ove oblasti pristupa analitički i kritički. Visok nivo integriteta i profesionalizam izdvojili su ga brzo od ostalih te je postao možda i jedino mesto na kojem se mogu pronaći ozbiljne anailze vladinih politika i njenih rezultata u agraru, koji se, s obzirom na visoko učešće poljoprivrede u ukupnoj privrednoj aktivnosti zemlje, svakako reflektuju na stanje u srpskoj ekonomiji i društvu.

Donoseći svakodnevno informacije važne za poljoprivrednike i stanovnike ruralnih područja, Agrosmart je postao prepoznatljiv i po tome što je veliki broj vesti iz oblasti agarne poltike i agrobiznisa objavio prvi, pa je za svega nekoliko meseci postao i poljoprivredni portal čije su napise najčešće preuzimali mediji u Srbiji i regionu i na koje je u nekoliko navrata reagovala Vlada Srbije i njen predsednik.

Napisi Agrosmarta bili su i povod za donošenje odluka Vlade kojima su se predupredili pokušaji da se, u korist pojedinih biznismena i trgovinskih lobija donesu štetne mere poput zabrane izvoza suncokreta iz Srbije, povećanja kvota za uvoz mesa…

Od ostalih agrarnih medija Agrosmart se izdvaja i po tome što redovno prati funkcionisanje Zajedničke poljoprivredne politike EU i informiše o mogućnostima ruralnog razvoja u Srbiji kroz korišćenje pretpristupnih fondova.

Sajt Bečejskog mozaika (becejski-mozaik.co.rs)postoji od 1998. godine i koristio je za objavljivanje štampanog izdanja lokalnog lista kako bi sadržaj bio dostupan širem krugu čitalaca i Bečejcima koji žive van Bečeja i u
inostranstvu.

Od 2002. godine u okviru prokjekta Lokal presa Bečejski mozaik je prihvatio softver kojim se vršilo lako i brzo uređenje sajta i unošenje novog sadržaja tako da se tada rodila ideja za eventualnim dnevnim ažuriranjem ali zbog skromnih kapaciteta i bez mogućnosti efikasnog postavljanja i naplate oglasnog prostora kao i pretpostavke da bi online izdanje bilo konurencija štampanom, do toga nije došlo.

Konačno pre dve godine, zahvaljujući projektu koji je podržao pokrajinski sekreterijat za informacije, urađen je redizajn sajta koji pod novim imenom „Bečejski mozaik online“ počinje da funkcioniše kao nezavisni informativni portal.

Koncipiran je da pruža servisne informacije i informiše o svakodnevnim dešavanjima u Bečeju, donosi najvažnije informacije iz Vojvodine i Srbije i pruža uvid u sadržaj štampanog izdanja Bečejskog mozaika i specijale, odnosno tematske dodatke koji su objavljeni u okviru novina sa tekstovima posvećenim posebnim temama od javnog značaja.

Asocijacija onlajn medija, prvo udruženje te vrste u regionu, osnovana je juna 2015. godine u Beogradu.

Sada okuplja više od 20 internet portala iz svih delova Srbije, koji se zalažu za afirmaciju slobodnog, nezavisnog i profesionalnog rada onlajn medija i najviše novinarske standarde.

AOM radi na razvoju i promociji etičkih standarda izveštavanja na internetu, kao i na jačanju uloge onlajn medija u demokratizaciji društva.

Osnivači AOM-a su portali Autonomija.info, 021.rs, BIRN, Cenzolovka, CINS, IST Media, Istinomer, JugMedia, JugPress, Južne vesti, Krik, Media i reform centar Niš, Mingl, Moj Bečej, Njuz.net, SOinfo, ŠumadijaPress i Titulli.com.

(AOM)

Print Friendly, PDF & Email