Građanska Vojvodina: Izbori su bili potpuno neregularni

Srbija je definitivno ostala bez jedne od retkih demokratskih vrednosti za koje smo mislili da smo ih zauvek dosegli nakon pada Miloševića.

03. Apr 2017

Reading Time: < 1 minute

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da su predsednički izbori u Srbiji bili daleko od slobodnih i demokratskih, odnosno da su sprovedeni u potpuno neregularnoj atmosferi, kojom su dominirali zastrašivanje građana, uzurpacija državnih institucija, medijski mrak, političko nasilje i brojne neregularnosti tokom izbornog procesa.

Srbija je definitivno ostala bez jedne od retkih demokratskih vrednosti za koje smo mislili da smo ih zauvek dosegli nakon pada Miloševića, a to su fer i pošteni demokratski izbori i mirna smenjivost vlasti na izborima.

Jasno je da Srbija korača putem otvorene diktature i gaženja svih demokratskih procedura, a više je nego zabrinjavajuća činjenica da veliki deo naše javnosti i međunarodna zajednica – sve to mirno posmatraju.

Jasno je i to da je kandidat vlasti potrošio milione evra za svoju agresivnu kampanju, a građani Srbije moraju dobiti odgovor na pitanje ko je tu kampanju finansirao i čijim novcem.

Građanska Vojvodina apeluje na političke i društvene aktere koji predstavljaju alternativu represivnoj vlasti da u narednom periodu sa velikom ozbiljnošću pristupe stvaranju infrastrukture za odbranu demokratskih vrednosti i ugroženih ljudskih prava u Srbiji.

Građanska Vojvodina smatra da niko nema pravo da stoji skrštenih ruku, sa strane, i da je pred svima nama veliki posao ukoliko ne želimo da se probudimo u najogoljenijoj diktaturi gde će ljudski život vredeti koliko i jedan glasački listić.

Građanska Vojvodina

3. april 2017.

Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad
Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Print Friendly, PDF & Email