Slaviša Lekić novi predsednik NUNS-a

U trci za predsednika NUNS-a je učestvovao i Željko Bodrožić. Za Lekića je glasalo 126, a Željka Bodrožića 68 članova NUNS-a.

25. Mar 2017

Reading Time: 3 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije danas je na godišnjoj skupštini izabralo Slavišu Lekića za novog predsednika udruženja.

U trci za predsednika NUNS-a je učestvovao i Željko Bodrožić. Za Lekića je glasalo 126, a Željka Bodrožića 68 članova NUNS-a.

Redovna sednica skupštine NUNS-a počela je minutom ćutanja, zbog nedavno preminulog novinara Nebojše Spajića. Usledilo je obraćanje kandidata za novog predsednika.

“Poslednjih nekoliko godina sam više poznat akcijašima društvenih mreža nego medijima. Ovde skupština bira između Bodrožića i Lekića, ni jedan nije izgubio. Razlika je u nijansama godinama iskustvu i načina dolaska do cilja, a cilj je isti svima – slobodno novinarstvo. Vremena u kojima živimo kao profesionalci su jako teška to nije nevreme i kijamet gde treba se skloniti i sačekati da prođe već treba krenuti u akciju. NUNS treba da povrati imidž koji je imao”, izjavio je Slaviša Lekić.

Željko Bodrožić je izjavio da se oseća kao pobednik samom kandidaturom.

“NUNS je pored NDNV jedino slobodno udruženje. Ono što ja mogu da vidim iznutra je da je važno da ojačamo organizaciju jer mi imamo jake članove i od nas u Odboru zavisi da li ćemo ih podstaći. Zahvaljujući sekretarijatu mi smo opstali. Potrebno je i da Medija centar dignemo na noge i podržimo sekretarijat koji nam je pomogao da preživimo ovaj period kao i da ojačamo lokalne poverenike i budemo prisutni i aktivni van Beograda. Ovo je novi početak NUNS-a i ko god pobedi ovo će biti novi početak NUNS-a”, zaključio je Bodrožić.

Članovima NUNS-a obratio se i predsednik Vukašin Obradović.

“Obraćam se poslednji put sa pozicije predsednika NUNS-a. Hvala vam svima na podršci I poverenju koje ste mi pokazali. U svojoj novonarskoj karijeri izbor za predsednika NUNS-a predstavlja veliku čast. Za mene NUNS predstavlja ideju za ono što nas je udružilo, a ta ideja je etika i slobodno društvo. Ja sam se trudio da da očuvam to što je misija NUNS-a a to je da on bude predvodnik u progresionalnom odgovornom novinarstvu”, poručio je Obradović.

On je naveo da NUNS postao nepoželjan u medijima koji su želeli da održe dobre odnose sa vlašću.

“Druga činjenica je da mi kada govorimo o članovima NUNS-a o solidarnosti i učešću moramo da znamo da se oni susreću sa velikim pritiscima jer nemamo mehanizam zaštite nasih novinara da oni mogu da slobodno dignu svoj glas protiv kršenja načela za koji se zalaže NUNS. Nešto što zaista nerado izgovaram problem NUNS-a jesu neki naši članovi koji se pre podne slikaju na Pinku a posle podne kritikuju rad NUNS-a, to se dešavalo u prošlosti ali mi mozda nismo reagovali na način na koji trebamo”, rekao je Obradović, koji je dodao da ostaje u NUNS-u i poželeo sreću kandidatima.

Mandat predsednika traje godinu dana do novog izbora na redovnoj godišnjoj sednici NUNS-a.

Slaviša Lekić, aktuelni kolumnista Danasa, je bio novinar i urednik u više srpskih (i jugoslovenskih) medija, autor nekoliko knjiga, te autor brojnih tekstova, publikacija, dokumentarnih emisija i filmova – sa radnim iskustvom od 35 godina. Njeogovi ime stoji iza televizijskih projekata „Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“, „LAZAR“, “Mediji u Srbiji: hronika propadanja”, “Pad haških begunaca”, “Zoran Đinđić: HIPOTEKA” i “Kako se dogodio narod”.

Bio je kolumnista nedeljnika “Newsweek“, vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina Status, novinar i glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Reporter”, radio u dnevnicima Borba i Naša borba, i nedlejniku NON. U biografiji mu se navodi da je bio novinar, saradnik i kolumnista u više eminentnih novina i magazina bivše SFRJ: “Danas”, “Nedeljna Dalmacija”, “Mladina”, “Naši dani”, “Duga”, “Vreme”… Bio je član prvog saziva Saveta za štampu, urednik je, autor i/ili priređivač desetak knjiga i bio medijski savetnik u organizaciji UNDP.

(Danas)

Print Friendly, PDF & Email