Poziv na tribinu “Novinar između plate i solidarnosti”

Tribina će biti održana u četvrtak, 16. marta 2017. godine u prostorijama Medija centra Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1, Novi Sad) sa početkom u 19 časova.

13. Mar 2017

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Vojvođanski građanski centar, u saradnji sa Forumom studenata novinarstva Evrope – FEJS Srbija, ima čast da vas pozove na tribinu

“Novinar između plate i solidarnosti”

Tribina će biti održana u četvrtak, 16. marta 2017. godine u prostorijama Medija centra Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1, Novi Sad) sa početkom u 19 časova.

Medijska scena u Srbiji suočava se, više nego ikada, sa padom kvaliteta, cenzurom i autocenzurom, kršenjima zakona i svakodnevnom tabloidizacijom i banalizacijom javnog govora. Trend opadanja standarda novinarstva može se objasniti medijskim klijentelizmom. On predstavlja uticaj uskih krugova moći (klijentele) na sadržaj medija i danas više nije pitanje da li on postoji, već šta možemo da učinimo kako bismo ga prepoznali i umanjili njegove efekte.

Kako klijentelizam utiče na medije? Šta je “medijska hajka”? Šta da radimo ako se neko ogluši o prava naših kolega? Hoće li se svako za sebe plašiti ili se, pak, svako za sebe boriti? Postoji li mogućnost međusobne podrške među novinarima? I da li je novinarska plata veća od njihove solidarnosti?

Na ova i mnoga druga aktuelna pitanja, biće predmet razgovora sa gostima tribine, a među njima su:

  • Dragana Pećo, novinarka KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije
  • Dinko Gruhonjić – programski urednik NDNV-a
  • Radmila Leovac – novinarka koja se u svom istraživanju za portal Fairpress.eu bavila zaradama novinara
  • + Specijalni gost

Tribina će biti održana u okviru projekta Media Circle, koji u šest država sprovodi konzorcijum nevladinih organizacija, a nosilac je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba. U okviru projekta svake godine tim istraživača u svim zemljama učesnicima meri Indeks klijentelizma, a analize su dostupne na sajtu ndnv.org.

Rezultate istraživanja o samom Indeksu klijentelizma u medijima predstaviće Momčilo Živadinović iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, iz partnerske organizacije projekta Media Circle u Srbiji.

Pozivamo vas da nam se pridružite i izveštavate!

Print Friendly, PDF & Email