NUNS i NDNV: U Sremskim Karlovcima polovina novca – novoosnovanom mediju bez impresuma

NUNS i NDNV smatraju da je serija loših, čak tragikomičnih vesti sa lokalnih konkursa za javno informisanje samo potvrda da je sistem konkursnog sufinansiranja uzurpiran od strane vlasti.

15. Mar 2017

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da je u Sremskim Karlovcima nastavljena neprihvatljiva praksa dodeljivanja javnih sredstava medijima bliskim vlasti, kroz komisije u kojima nema predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja i koje očigledno samo sprovode prethodno donete političke odluke.

U Sremskim Karlovcima polovinu novca (1,5 milion od ukupno tri namenjenih po konkursu) dobio je potpuno nepoznati novosadski portal brif.rs, koji je registrovan pre samo dva meseca i koji je, vrlo očigledno, blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Portal nema ni impresum, što je obaveza koju predviđa Zakon o javnom informisanju i medijima, u članovima od 34 do 36.

NUNS i NDNV smatraju da je serija loših, čak tragikomičnih vesti sa lokalnih konkursa za javno informisanje samo potvrda da je sistem konkursnog sufinansiranja uzurpiran od strane vlasti kako bi se usmerila sredstva za poslušne medije i političku propagandu, što je sasvim suprotno zakonski definisanom javnom interesu.

NUNS i NDNV upozoravaju članove komisija da, zbog ovakvih odluka, snose ogromnu odgovornost, a pozivamo Državnu revizorsku ustanovu da izvrši temeljnu reviziju lokalnih konkursa za javni interes u sferi javnog informisanja zbog uočenih i javno saopštenih mnogobrojnih nepravilnosti.

Beograd-Novi Sad, 15. mart 2017.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email