Novinarska mreža osuđuje napad na ekipu A1 u Skoplju i poziva na solidarnost sa kolegama u Makedoniji

Novinarska mreža solidarno stoji uz svoje kolege sa A1 i ostalih nezavisnih medija u Makedoniji.

02. Mar 2017

Reading Time: < 1 minute

Regionalna neformalna inicijativa Novinarska mreža najoštrije osuđuje fizički napad na ekipu makedonskog portala A1 u Skoplju i zahteva oštru i brzu reakciju države, efikasno policijsko i sudsko procesuiranje, kao i adekvatnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija.

Učesnici nacionalističkog protesta pod nazivom “Za ujedinjenu Makedoniju” nasrnuli su na ekipu portala A1 i novinarima naneli fizičke povrede. Novinari su prevezeni u Urgentni centar, gde im je ukazana medicinska pomoć.

Podsećamo da je medijska situacija u Makedoniji sve lošija, da su naše kolege koje profesionalno obavljaju svoj posao izložene konstantnim pretnjama i pritiscima i ugrožen im je fizički i profesionalni integritet.

Makedonija je iz godine u godinu sve niže na skali medijskih sloboda, a 2016. u izveštaju organizacije Freedom House o slobodi medija, iz grupe delimično slobodnih svrstana je u grupu neslobodnih zemalja.

Među razlozima ovog pada su obelodanjivanje masovnog i nelegalnog prisluškivanja novinara koje je sprovodila Vlada, korupcionaške veze između funkcionera i vlasnika medija, kao i povećan broj pretnji i napada na medijske radnike.

Novinarska mreža solidarno stoji uz svoje kolege sa A1 i ostalih nezavisnih medija u Makedoniji, a pozivamo, zajedno sa preko 100 potpisanih kolega i druge novinare i javne ličnosti iz regiona da osude ovaj incident.

Print Friendly, PDF & Email