Mijatović: Ugrožena sloboda novinara na Zapadnom Balkanu

Zapadni Balkan i dalje ima problema s iskonskim, hrabrim i istraživačkim novinarstvom.

02. Mar 2017

Reading Time: < 1 minute

Poverenica OEBS-a za medije Dunja Mijatović izjavila je za Deutsche Welle (DW) da je slika medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu siva i da su već dugo vremena ljudska prava u ovom regionu stavljena pod tepih.

“O ljudskim pravima novinara ne govori se mnogo, a prioritet se stavlja na one teme koje su važne za pristup Evropskoj uniji. To ima veliki efekt na slobodu izražavanja i slobodu medija uopše”, ukazala je ona, te istakla da ni sudovi ne razjašnjavaju na zadovoljavajući način napade na novinare čija je sigurnost ugrožena.

Zapadni Balkan, prema njenim rečima, i dalje ima problema s iskonskim, hrabrim i istraživačkim novinarstvom.

“Istraživačko novinarstvo je u opasnosti na Zapadnom Balkanu, ali ne samo tu, nego i šire”, ocenila je Dunja Mijatović, navodeći da su novinari u regionu i dalje suočeni s pritiskom – nekada sofisticiranim, a nekada i vrlo direktnim.

Dodala je da su posebno zabrinjavajući napadi na novinarke i mlade blogerke koje čak dobijaju pretnje smrću, dok vlasti rade malo kako bi ove napade ispitali.

Kao pozitivnu činjenicu Mijatović ipak ističe da Austrija kao predsedavajuća OEBS-om u ovoj godini pridaje posebnu pažnju medijskim slobodama u regionu.

“Mislim da će preporuke s konferencije imati odjeka u redovnom godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Zapadnog Balkana prema članstvu u Uniji”, kazala je Mijatović, poručivši da se o medijskim slobodama i nezavisnosti medija u regionu mora stalno govoriti.

Koliko su sigurni novinari u zemljama Zapadnog Balkana i kako se hvataju u koštac s pitanjima novinarske etike, bile su teme konferencije o slobodi medija na Zapadnom Balkanu koju je u Beču organizovao OEBS, koja je okupila vodeće novinare i medijske stručnjake iz regiona.

Austrija, koja ove godine predsedava OEBS-om, posvećena je poboljšanju medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu, poručio je na konferenciji i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

(Autonomija, Deutsche Welle)

Print Friendly, PDF & Email