Vukašin Obradović podneo ostavku na mesto predsednika NUNS

Skupština na kojoj će se birati novi predsednik udruženja zakazana je za 25. mart ove godine.

06. Feb 2017

Reading Time: 2 minutes

Vukašin Obradović podneo je ostavku na mesto predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) iz ličnih razloga.

Izvršni odbor NUNS je u petak 3. februara konstatovao da je Obradović doneo odluku da podnese neopozivu ostavku, koja će formalno biti usvojena na Skupštini NUNS.

Skupština na kojoj će se ujedno birati i novi predsednik udruženja zakazana je za 25. mart ove godine.

NUNS saopštava da je ovime počeo i kandidacioni postupak za izbor novog predsednika, a kandidate mogu predložiti Izvršni odbor i grupa od najmanje 20 redovnih članova NUNS. Kandidati prethodno moraju u pisanoj formi prihvatiti kandidaturu.

Ako nijedan kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova na Skupštini NUNS, u drugi krug ulaze dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prvom krugu. Prema Statutu udruženja, u slučaju da bude predložen samo jedan kandidat, on mora imati takođe više od 50 odsto glasova da bi bio izabran za predsednika.

Vukašin Obradović izabran je za predsednika NUNS 2010. godine, a četiri godine kasnije članovi NUNS-a su mu poverili još jedan mandat koji je trebalo da traje do 2018. godine. Obradović je na čelno mesto udruženja došao kao glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vranjske, ali je u međuvremenu podneo ostavku na to mesto zbog velikog broja obaveza u NUNS. Prethodno je bio i potpredsednik udruženja.

U mladosti je radio u Politici ekspres, gde je nakon četiri godine dao otkaz zbog neslaganja sa uređivačkom politikom. Krajem 1994. pokrenuo je lokalni nedeljnik Vranjske, koji je do 2000. bio jedini nezavisni medij na jugu Srbije. Obradović je 2004. bio imenovan i za vršioca dužnosti direktora RTV Vranje, ali je njegov izbor bio osporen pod velikim pritiscima iz Beograda.

U dosadašnjoj karijeri “predsedavao” je još jednim novinarskim udruženjem, odnosno tri puta je bio biran za predsednika Lokal presa, asocijacije koja okuplja nezavisne lokalne medije. Dobitnik je nagrada „Dušan Bogavac“, „Jug Grizelj“ i „Stanislav – Staša Marinković“.

NUNS je saopštio da se zahvaljuje Vukašinu Obradoviću za uspešan višegodišnji angažman u zastupanju misije, programa i ciljeva udruženja.

(Danas)

Print Friendly, PDF & Email