Odbor: Utvrđena lista kandidata za članove Saveta REM-a

Lista kandidata biće sedam dana na sajtu Skupštine Srbije. Od šest kandidata Odbor će izabrati dva sa kojima će obaviti razgovore. Skupština će od njih izabrati jednog kandidata za člana Saveta REM-a.

07. Feb 2017

Reading Time: 2 minutes

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje utvrdio je danas listu od šest kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na predlog poslaničkih grupa.

Srpska napredna stranka (SNS) predložila je Miloša Rajkovića i Marinu Krstić Blažić, Pokret Dosta je bilo Divnu Vuksanović i Srđana Škora, a Demokratska stranke Maju Vukadinović i Aleksandra Crkvenjakova. Predlog Srpske radikalne stranke nije prihvaćen zbog nepotpune dokumentacije.

Lista kandidata biće sedam dana na sajtu Skupštine Srbije. Od šest kandidata Odbor će izabrati dva sa kojima će obaviti razgovore. Skupština će od njih izabrati jednog kandidata za člana Saveta REM-a.

U raspravi o kandidatima Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe “Za spas Srbije” ocenio je da je ova tačka najvažnija tačka današnje sednice Odbora.

“Guranje ove teme na dnevni red posle tri sata rada Odbora je da bi se najvažnija stvar sa dnevnog reda ovog odbora skloni od očiju javnosti”, kazao je on i dodao da je REM dovoljno važan da se posveti pažnja ličnostima kandidata.

Vukadinović se osvrnuo na biografiju Miloša Rajkovića koga je predložila SNS, a koji je diplomu operativnog menadžera stekao na privatnom fakultetu u 49. godini sa ocenom 6,46.

“Slično je i sa drugim kandidatom koga je predložila vladajuća stranka”, kazao je Vukadinović.

Poslanik SNS-a Marko Atlagić kazao je da nije bitno kada neko završi fakultet i da je bitno “permanentno obrazovanje”.

Šef poslaničkog kluba Dveri Boško Obradović, koji nije član Odbora, izrazio je zadovoljstvo što se skupštinski odbor bavi Savetom REM-a i utvrđivanjem liste kandidata za to telo.

On je rekao da treba razgovarati o REM-u kao ključnom telu koje treba da omogući normalan rad medijima ili će biti “sluga ove vlasti”.

Predsednica Odbora Maja Gojković kazala je da Obradović na ovaj način vređa poslanike i stranke koje imaju kandidate za Savet REM-a.

“Nemojte da vičete. Nismo u kafani na Ibarskoj magistrali”, rekla je Maja Gojković, a Obradović je dodao da govori kao poslanik koji ima svoje mišljenje i da nije nikoga uvredio.

Na sednici Odbora utvrđena je i lista kandidata za članove REM-a koje predlažu udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji. Na toj listi su Božidar Nikolić, Željko Mijanović, Bratislav Petković i Darko Bajić.

Njih je predložila Lista organizacija koje su ovlašćeni predlagači – Udruženje filmskih umetnika Srbije, Udruženje dramskih pisaca Srbije, Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije, Udruženje filmskih glumaca Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije.

Odbor je utvrdio i kandidaturu predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Stefana Jovanovića.

Sednica Odbora za kulturu i informisanje trajala je nešto manje od četiri časa. Prethodno su odbornici usvojili konačnu listu kandidata zа člаnove Progrаmskog sаvetа Rаdio-televizije Srbije.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email