Novinarska mreža: Zaustaviti pokušaje linča redakcije zagrebačkog nedeljnika Novosti

Ovim pritiscima ugrožena je sloboda njihovog rada, ali i fizička sigurnost članova redakcije.

24. Feb 2017

Reading Time: < 1 minute

Neformalno udruženje “Novinarska mreža”, koje okuplja novinare iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova, izrazila je danas solidarnost sa redakcijom nedeljnika “Novosti” iz Zagreba i pozvala hrvatsku i međunarodnu javnost, institucije Hrvatske i strukovna udruženja, da protestuju protiv javnoga linča, koji protiv “Novosti” predvode “religijski fanatici” i hrvatski nacionalisti iz udruženja “U ime obitelji”.

“Istim povodom podsećamo da su naše kolege iz nedeljnika Novosti već dugo vremena izvrgnuti javnoj difamaciji i drugim vrstama pritisaka iz nacionalističkih krugova, predvođenih predsednicom udruženja ‘U ime obitelji’ Željkom Markić. Ovim pritiscima ugrožena je sloboda njihovog rada, ali i fizička sigurnost članova redakcije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Novinarska mreža je dodala da su akcioje udruženja “U ime obitelji” već “dale vetar u leđa nasilju” prema pripadnicima LGBT populacije i ocenila da je očigledno je da se isti rezultat priželjkuje kada su u pitanju pripadnici srpske manjine.

“Kolege novinare pozivamo na zajednički rad na istraživanju udruženja ‘U ime obitelji’, kao i njezine predsednice Željke Markić, kako bi javnosti otkrili ko finansijski stoji iza organizacije čiji je osnovni zadatak sejanje mržnje i unošenja straha u hrvatsko društvo”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Predrag Blagojević, Boris Pavelić, Đorđe Krajišnik, Sanja Kljajić, Borjan Jovanovki, Ladislav Tomičić, Aleksandar Trifunović, Elvir Padalović, Ivor Fuka, Milica Plavšić, Maja Isović, Dinko Gruhonjić, Danka Derifaj, Miodrag Sovilj, Biljana Žikić, Dušan Komarčević, Hilma Unkić, Norbert Sinković, Petar Vidov, Iva Martinović, Žarka Radoja, Melisa Skender, Nedim Sejdinović, Anamari Repić, Una Hajdari, Nidžara Ahmetašević, Ana Benačić, Miloš Živanović, Mladen Velojić, Branka Dragović Savić, Jelena Svirčić, Marina Barukčić, Saša Ćirić, Matej Zwitter, Ilir Gaši, Eldin Hadžović.

Print Friendly, PDF & Email