Sejdinović: Presuda NIN-u najava još goreg vremena za novinare

"Ovim se šalje jasna poruka da je vlast u potpunosti instrumentalizovala pravosuđe za ostvarenje svojih autoritarnih ciljeva."

04. Jan 2017

Reading Time: < 1 minute

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je danas da je presuda nedeljniku NIN po tužbi ministra Nebojše Stefanovića nerazumna, duboko zabrinjavajuća i u suprotnosti sa evropskom sudskom praksom i konceptom medijskih sloboda.

“Ovim se šalje jasna poruka da je vlast u potpunosti instrumentalizovala pravosuđe za ostvarenje svojih autoritarnih ciljeva”, istakao je Sejdinović.

On je pozvao kolege iz NIN-a da iskoriste sve pravne lekove, navodeći da bi sasvim sigurno takva presuda bila poništena pred Evropskim sudom za ljudska prava.

“Ova presuda najavljuje još gore vreme za medije i novinare. Brzina kojom je doneta podseća na dane kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja i kada su novinari i mediji kažnjavani preko noći, neki mediji ugašeni, a Slavko Ćuruvija ubijen”, ukazao je Sejdinović.

Ministar policije Nebojša Stefanović dobio je tužbu koju je podneo protiv NIN-a, zbog teksta “Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale”.

Prema presudi, NIN treba da plati kaznu od 300.000 dinara nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda, i to sa kamatom od 29. novembra kada je presuda doneta, potvrdio je za N1 Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Suđenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije protiv nedeljnika NIN počelo je i završeno je 29. novembra u Višem sudu u Beogradu.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email