Janković: Propaganda je uzurpirala medijski prostor

"Vuk koji zaogrne jagnjeću kožu nije jagnje, niti je zemlja koja ima parlament po definiciji demokratska zemlja, tako propaganda koja ima oblik medija nije medij."

31. Jan 2017

Reading Time: 2 minutes

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je propaganda okupirala medijski prostor Srbije i da javnu scenu ne muče loši mediji već propagandna sredstva koja se lažno predstavljaju da su mediji.

Janković je na konferenciji „Mediji u službi građana“ u Nišu rekao da propaganda uzurpira prostor koji bi mediji trebalo da imaju u jednom društvu.

„Takvi mediji nisu neke zabludele ovčice koje možemo naučiti da rade drugačije, već oni koji svesno zloupotrebljavaju medijske sklobode“, ocenio je on.

Janković smatra da prisustvujemo „lažiranju javne debate“, a kao simbol za to naveo je slučaj „Nebojša iz Beograda“, ukazujući na to da “lažiranje ovde ima duboke korene”.

„Vuk koji zaogrne jagnjeću kožu nije jagnje, niti je zemlja koja ima parlament po definiciji demokratska zemlja, tako propaganda koja ima oblik medija nije medij“, istakao je.

Kao primer medijske manipulacije Janković je naveo izveštaje sa Glavnog odbora Demokratske stranke, koja ga je podržala kao kandidata za predsednika Srbije, jer su skoro svi mediji izvestili da dva člana Glavnog odbora nisu glasali za tu odluku Predsedništva stranke i izvestili su o razlozima za to a da niko nije naveo podatak da je čak 350 članova podržalo odluku Predsedništva DS da podrži Jankovića kao kandidata za predsednika Srbije.

„Jasno je da nije u pitanju urednička greška, več strategija“, ocenio je on.

Janković je ukazao da sloboda medija kao civilizacijsko dostignuće nije izmišljena zbog medija već zbog građana, jer građani „bez medijskih sloboda nisu građani već podanici“.

On je rekao da u ovoj zemlji dugo već traje sistematsko uništavanje obrazovanja i kulture, jer mnogima „ne odgovara da ima samosvesne građane već želi podannike“.

Komentarišući poplavu govora mržnje i drastično uvećanje broja kršenja etičkog kodeksa novinarstva, Janković je kazao da svaka sloboda ima svoje granice, a kada te granice pređe, “osa postaje nesloboda koja izjeda slobodu”.

“Novinarstvo pripada onoj vrsti profesije, sličnu lekarskoj, koja nema pravo da okrene glavu na drugu stranu i da se pravi da se nešto ne dešava, bez obzira na moguća opravdanja”, poručio je Janković.

Konferenciju „Mediji u službi građana“ organizovao je danas u Nišu internetski portal Južne vesti iz tog grada.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email