AI u Parizu pustio balon s likom Snoudena kao apel za pomilovanje

Balon je pušten iznad replike Kipa slobode u centru Pariza, a kod spomenika je istaknut transparent "Sloboda za Snoudena".

13. Jan 2017

Reading Time: < 1 minute

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) pustila je danas u Parizu balon sa likom Edvarda Snoudena apelujući na odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu da pomiluje ovog bivšeg činovnika američke Centralne obaveštajne agencije koji je objavio dokumenta o prisluškivanju SAD.

Balon je pušten iznad replike Kipa slobode u centru Pariza, a kod spomenika je istaknut transparent “Sloboda za Snoudena”.

“Nedelju dana je ostalo do isteka mandata Baraka Obame. Pokrenuli smo kampanju u celom svetu da bismo od njega tražili da pomiluje Snoudena pre nego što ode”, rekao je Nikola Kramejer iz AI.

On je najavio da će u tom cilju AI Beloj kući danas predati peticiju sa više od miliona potpisa prikupljenih u 120 zemalja.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je ranije da je Snouden izdajica, a Snouden je ove nedelje rekao da ne računa na pomilovanje.

Snouden (33) je bio i saradnik Državne bezbednosne agencije SAD, a u javnost je izneo tajna dokumenta koja su pokazala postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja kao i da su SAD sprovodile napade na računare širom sveta.

Snouden je ta dokumenta predao novinarima u junu 2013.

Posle objavljivanja dokumenata CIA, Snouden je najpre pobegao u Hongkong, a potom u Moskvu, gde je dobio azil.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email