021: Cilj sudskih presuda je da uguše medije koji se još uvek bave svojim poslom

Sudije Višeg suda u Beogradu kaznili su u poslednje dve presude Radio 021 iz Novog Sada sa čak 780.000 dinara, saopštila je redakcija.

26. Jan 2017

Reading Time: 2 minutes

Redakcija Radija 021 iz Novog Sada protestovala je danas zbog presuda protiv tog medija i ocenila da sudovi kao da sude s ciljem da “utihne ono malo preostalih lokalnih medija koji se još uvek bave svojim poslom, onih koji su opstali u ovom medijskom blatu i bezumlju”.

Sudije Višeg suda u Beogradu kaznili su u poslednje dve presude Radio 021 iz Novog Sada sa čak 780.000 dinara, saopštila je redakcija.

Za objavu fotografije ubice Darijana Musića, za koju je portal 021 dobio usmenu saglasnost dopisnice Kurira iz Novog Sada, presuđeno je da se plati ukupno 250.000 dinara, a presudu je doneo sudija Slobodan Keranović, javnosti poznat i po političkom procesu protiv beogradskog nedeljnika NIN, piše u saopštenju.

Za istraživački tekst o policajcima koji rade kao privatno obezbeđenje po novosadskim klubovima, a u kojem su se dvojica prepoznala iako im nisu navedena imena, sudija Radmila Radić je 021 kaznila sa maksimalnih 400.000 dinara, sa sudskim troškovima ukupno 535.000 dinara, naveo je 021.

“Kao lokalna informativna medijska kuća, nikada se nismo žalili ni protestovali na odluke suda, šta god bilo u pitanju, a bilo je svačega, čak i osuđivanja bez ikakve dokazane krivice. Ali je počelo sve češće da bude i brutalno i bahato. Kakvu poruku šalju sudije ovako brutalnim presudama i kome?”, upitala je redakcija Radija 021.

Dodaje se da je za slučaj sa policajcima sud pokušao da debatu o stvari od javnog interesa uguši pozivanjem na propise o zaštiti privatnosti pojedinačnih policajaca.

“Mi nismo policajcima ulazili u spavaće sobe. Mi smo ih slikali u uniformama u jednom novosadskom kafiću. Na naše pitanje da li su tamo bili policijskim poslom, ili je reč o još jednom slučaju, kakvih je inače bilo i to sa tragičnim posledicama, da pripadnici MUP-a u službenim uniformama pružaju uslu‎ge privatnog obezbeđenja, MUP mesec dana nije odgovarao. Ako policajac može da vas tuži za povredu privatnosti zato što ste ga snimili na javnom mestu i u uniformi, dok navodno radi policijski posao, kakvu to poruku šalje o transparentnosti rada policije?”, navodi se u saopštenju

Kada su u pitanju tužbe za fotografije, dodao je 021, šteta se po pravilu za svaku fotografiju obračunava po cenovniku Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, čak i u odnosu na tužioce koji uopšte nisu članovi tog udruženja, pa se tako sve fotografije, bez obzira na umetničku vrednost, vrednuju po cenovniku koji je propisan samo za fotografije velike umetničke vrednosti.

“Da sve bude još gore, čim se fotografija postavi na sajt medija, sudovi primenjuju dodatne koeficijente iz tog cenovnika, pa se događa da šteta za fotografiju koju je na sajtu lokalnog medija videlo deset ljudi, i koja definitivno nije umetnička fotografija, bude naplaćena po višestruko uvećanoj ceni umetničke fotografije”, objašnjava se u saopštenju.

Radio 021 je saopštio da su na obe presude uložene žalbe.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email