Konferencija “Indeks klijentelizma u medijima: Merenje stvarnosti”

Cilj konferencije je predstavljanje rezultata drugog merenja Indeksa klijentelizma u medijima u jugoistočnoj Europi, a posebno za Srbiju.

12. Dec 2016

Reading Time: 2 minutes

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozivaju vas na konferenciju za novinare i kratku diskusiju u okviru projekta “Odgovor građana na klijentelizam u medijima – MEDIA CIRCLE”, finansiranog od strane Evropske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj konferencije je predstavljanje rezultata drugog merenja Indeksa klijentelizma u medijima u jugoistočnoj Europi, a posebno za Srbiju.

 

Indeks klijentelizma u medijima: Merenje stvarnosti

• četvrtak 15. decembar 2016. u 10:30 sati – Medija centar Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I) •

 

Rezultati merenja Indeksa klijentelizma u medijima i ove će godine biti predstavljeni simultano u šest zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem – u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Rumuniji.

Rezultate istraživanja i merenja Indeksa klijentelizma predstaviće menadžerka projekta za Srbiju iz NDNV Smiljana Milinkov i istraživač na projektu za Srbiju iz YUCOM Momčilo Živadinović.

Na rezultate merenja, ali i celokupnu situaciju u oblasti medija u Srbiji, pored njih osvrnuće se i predstavnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Marija Vukasović, koja donosi podatke vezane za napade na novinare iz baze ove organizacije, predsednik NDNV Nedim Sejdinović sa relevantnim saznanjima o procesu dodele novca medijima kroz konkursno sufinansiranje, kao i direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši, koji će istraživanje dopuniti relevantnim podacima iz svoje oblasti delovanja.

Šta je Indeks klijentelizma u medijima?

Indeks klijentelizma u medijima na temelju empirijskih podataka meri politički uticaj na medije, postojeće stanje zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti medija, kao i ključna ekonometrijska merenja realnosti u kojoj mediji i novinari rade u zemljama jugoistočne Evrope.

Indeksom su pokrivena sva pitanja kojima se bave smernice za razvoj slobode medija Evropske komisije, te drugi postojeći indeksi koji mere medijske slobode (Freedom House, Reporters Without Borders i sl.), no na nešto drugačiji način.

Indeks klijentelizma u medijima govori o stvarnosti, odnosno pravcima u kojima se kreće medijski sektor u svakoj od zemalja. Pored merenja stvarnosti medija u jugoistočnoj Evropi, Indeks pruža i detaljan uvid u sve aspekte funkcioniranja medija koji mogu biti zanimljivi donosiocima odluka, kao i onima koji žele da učestvuju u javnim raspravama o medijskim politikama. 

Svoje učešće možete potvrditi do srede, 14. decembra 2016. godine na e-mail ndnv_maja@yahoo.com ili na telefon 021 472 31 80.

Print Friendly, PDF & Email