DRI: Novac subotičkim medijima protivzakonito i bez konkursa

Bez sprovedenog javnog konkursa Skupština grada isplatila je 330 hiljade dinara po osnovu projekata u oblasti javnog informisanja, Zoološki vrt Palić 264 hiljade dinara za usluge informisanja javnosti, a JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice“ 466 hiljada dinara za usluge javnog informisanja o radu Direkcije.

19. Dec 2016

Reading Time: 2 minutes

Skupština grada, Gradonačelnik, Direkcija za izgradnju grada i Zoološki vrt Palić platili su pojedinim subotičkim medijima više od 1,4 miliona dinara u 2015. godini suprotno zakonima i bez konkursa, pokazuje izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

Kako se navodi, bez sprovedenog javnog konkursa Skupština grada isplatila je 330 hiljade dinara po osnovu projekata u oblasti javnog informisanja, Zoološki vrt Palić 264 hiljade dinara za usluge informisanja javnosti, a JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice“ 466 hiljada dinara za usluge javnog informisanja o radu Direkcije.

Skupština grada izvršila je plaćanje u iznosu 330 hiljada dinara SR „Noah Agency“ Subotica, za usluge slikanja dešavanja koja organizuje Skupština grada Subotice i Gradska uprava grada Subotice, dešavanja u kojima su navedeni organi suorganizatori ili učesnici i objavljivanja na sajt www.subotica.info, a da je ugovor zaključen u paušalnom iznosu, bez navođenja količina usluga koje se naručuju i bez pojedinačnih cena, kao i mimo sprovedenog konkursa, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o budžetskom sistemu i Zakonu o javnom
informisanju i medijima.

Ista kršenja navedenih zakona navedena su i u slučaju gradonačelnika, koji je izvršio plaćanje u iznosu 351 hiljadu dinara SZTR i TV i video produkciji „Dinovizija“ Pr Subotica za usluge video snimanja i izrade filmskog zapisa o radu lokalne samouprave.

Što se gradonačelnika tiče, u izveštaju se navodi da je zaključio Ugovor sa „Craft Marketing“ DOO Subotica za usluge informisanja – odnos sa javnošću. Ugovor je zaključen po sprovedenom postupku javne nabavke male vrednosti.

Ukupna ugovorena cena za usluge je milion i 438 hiljada dinara sa PDV-om. U ovom slučaju nije zabeleženo kršenje zakona, ali jeste računovodstvene procedure.

JP Direkcija za izgradnju grada Subotice izvršila je plaćanje po osnovu javnog informisanja o radu Direkcije u ukupnom iznosu od 466 hiljada dinara, i to: „RTV SU CITY“ DOO Subotica u iznosu od 25 hiljada dinara; „SUCOM Media“ Subotica u iznosu od 30 hiljada dinara; SZR „Dinovizija“ Subotica u iznosu od 202 hiljade dinara; „Subotičke novine, marketing i plasman za istraživanje tržišta, marketing i plasman Subotica“ DOO Subotica u iznosu od 49 hiljada dinara; Fondaciji „Panonija“ u iznosu od 50 hiljada dinara; SR „Noah Agency“ u iznosu od 60 hiljada dinara; Agenciji „K23“ Subotica u iznosu od 50 hiljada dinara, a da su ugovori zaključeni u mesečnom paušalnom iznosu, bez navođenja količina usluga koje se naručuju i bez pojedinačnih cena, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o budžetskom sistemu.

Plaćanje je izvršeno bez sprovedenog konkursa, što je suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o budžetskom sistemu.

Isti propusti zabeleženi su i u slučaju ZOO vrta Palić, koji je izvršio plaćanje u iznosu od 264 hiljada dinara privrednim društvom „Subotičke novine marketing i plasman“ DOO Subotica.

JP Direkcija za izgradnju grada Subotice i Ustanova Zoološki vrt Palić su u toku revizije raskinuli ove ugovore za medijske usluge.

DRI nije pronašla nepravilnosti u okviru redovnog konkursa za sufinansiranje medijskih projekata na teritoriji grada, kojim je ukupno raspodeljeno 25 miliona 796 hiljada dinara za 20 odobrenih projekata.

(Magločistač)

Print Friendly, PDF & Email