Svaki tvit je važan: Počela Twitter kampanja “Čiste vesti, čista politika, čisti ljudi”

Napišeš tvit u kojem se na sebi jedinstven i kreativan način osvrneš na problematiku netransparentnog vlasništva nad medijima, pogodiš tvit-om u srž problema i njegovim like-ovima i retvit-ovima osvajaš nagradu.

16. Nov 2016

Reading Time: 2 minutes
fairpress_twitter_kampanja

Foto: Thomas Leuthard / splitshire.com

Znaš li ko je skuvao informaciju koju konzumiraš ujutro uz kafu? Koji su joj sastojci, začini i pakovanje? Ko je vlasnik omiljenih novina ili portala kojim započinješ dan? Radija kojeg slušaš na putu na posao? Televizije čiji središnji dnevnik smatraš najrelevantnijim? Čime se taj vlasnik još bavi, osim medijima? Zastupa li njegov medij javni interes ili poslovne interese svog vlasnika? Odakle je potekao novac kojim je medij kupljen ili stvoren? Ko je stvarni gazda medija koji konzumiraš? Postoji li medijska koncentracija u tvojoj zemlji? Ko, zašto i na koje načine prikriva vlasništvo nad medijima? Ko u stvari kreira informaciju i sliku koju javnost ima o događajima, ljudima, pojavama? Zbog čega mediji napadaju neke javne osobe, a druge štite ili o njima ćute? Koje su teme i sugovornici zabranjeni u tvom omiljenom mediju?

Fokus kampanje “Čiste vesti, čista politika, čisti ljudi” jeste insistiranje na transparentnosti vlasništva nad medijima, te posledicama uskraćivanja ovih informacija javnosti. Stoga pozivamo tviteraše da svojim kreativnim tvit-ovima doprinesu osveštavanju ovog problema!

Mediji kreiraju našu i vašu stvarnost. No kreatori te stvarnosti, odnosno stvarni posredni vlasnici medija, nisu poznati. To ograničava našu sposobnost da spoznamo, razumemo i prosudimo događaje oko sebe. Utiče na racionalnost naših odluka i određuje smer u kojem se kreću naša društva. Pravo javnosti je da zna pozadinu informacije. Da dobije odgovore na pitanja ko, kako i zbog čega utiče na formiranje našeg suda? Pravo javnosti je da zna sve o onima koji poseduju društvenu moć i mogu uticati na njihove živote.

I zato, zajedno se borimo da informacije o stvarnom medijskom vlasništvu i uticaju na medije postanu dostupne javnosti. Da se zna. Da i ti znaš. Da se medijski prostor očisti i raščisti. I zato, svaki tvit je važan!

Stvar je vrlo jednostavna – ti napišeš tvit u kojem se na sebi jedinstven i kreativan način osvrneš na problematiku netransparentnog vlasništva nad medijima, uz tvit obavezno zakačiš i hashtagove #Fairpress, #BeneficialOwnership, plus hashtag zemlje iz koje dolaziš (npr. #Srbija), pogodiš tvit-om u srž problema, ostvariš najviše like-ova i retvit-ova na Twitteru i osvajaš nagradu! Like-ovi i retvit-ovi vrednovaće se po principu – svaki like nosi jedan bod, svaki ritvit dva! Broj tvitova koje možeš napisati je neograničen, možeš ih pisati i na engleskom i na svom maternjem jeziku, jedna osoba može dobiti samo jednu nagradu.

Ukupno ćemo podeliti 18 nagrada. U svakoj od šest zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Rumunija) podelićemo po tri nagrade. Nagrada za prvo mesto i najbolji tvit je 300 evra, nagrada za drugo mesto 200 evra i nagrada za treće mesto 100 evra. Najbolji tvit-ovi biće objavljeni i u svim ostalim audio-vizuelnim materijalima kampanje u svim zemljama koje pokrivamo.

Kampanja traje do 10.12.2016. godine. Svi tvitovi objavljeni nakon ovog datuma neće ulaziti u izbor za najbolji tvit, a više informacija može se pronaći i na sajtu fairpress.eu.

Kampanja je pokrenuta u okviru regionalnog projekta “Media Circle” finansiranog od strane Evropske komisije, koji predvodi organizacija Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a zajedno sa partnerima iz Srbije, Crne gore, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Makoedonije.

Kampanju i projekat u Srbiji sprovode zajedno Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Fairpress)

Print Friendly, PDF & Email