Predstavljena publikacija za medije civilnog društva

Publikacija je izrađena u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, a sadrži detaljne informacije o tome na koji način organizacije civilnog sektora mogu da osnuju medij, kako da pišu projekte, brinu se o finansijama, a deo je posvećen i iskustvima već postojećih redakcija ovog tipa u Srbiji i u regionu.

24. Nov 2016

Reading Time: 2 minutes

korice-za-webNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada, predstavilo je danas publikaciju „Mediji civilnog društva, uputstvo za upotrebu“, koji bi trebalo da pomogne organizacijama u osnivanju i funkcionisanju ove vrste medija.

Publikacija je izrađena u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji, a sadrži detaljne informacije o tome na koji način organizacije civilnog sektora mogu da osnuju medij, kako da pišu projekte, brinu se o finansijama, a deo je posvećen i iskustvima već postojećih redakcija ovog tipa u Srbiji i u regionu.

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović objasnio je da ovakvi mediji mogu da budu „značajna alternativa korporativnim i stranačkim medijima, koji danas dominiraju medijskom scenom Srbije“. „To je model koji još uvek nije dovoljno prepoznat i korišćen i on može da garantuje medijski pluralizam, koji je u Srbiji značajno ugrožen“, ocenio je Sejdinović.

Jedna od autorki publikacije, medijska stručnjakinja Žužana Serenčeš, ocenila je da bi formiranje i rad medija civilnog društva bio od neprocenjivog značaja za oblast manjinskog informisanja, koje je u procesu privatizacije izgubilo veliki broj medija, a preostali su pod „velikim političkim uticajem“. „Na delu je dramatična politizacija manjinskih medija i nedostatak pluralizma, a mediji civilnog društva uglavnom imaju veći otklon od političke kontrole“, kazala je Serenčeš, koja je u publikaciji bila zadužena za deo „Nacionalne manjine i mediji civilnog društva“.

Serenčeš je dodala da mediji civilnog društva mogu da budu i odličan model za inter-etničku komunikaciju i uspostavljanje dijaloga izmedju različitih nacionalnih zajednica u Srbiji, koje su trenutno „getoizirane“.

Šefica Odeljenja za medije OEBS-a Gordana Janković objasnila je da OEBS vrlo intenzivno prati razvoj medija u Srbiji i da je situacija u toj oblasti trenutno veoma kompleksna, a da rešenje može delom da se nadje i u osnivanju MCD. „Iako u Srbiji postoji mogućnost osnivanja medija civilnog društva, to do sada nije bila velika praksa. Međutim, u momentu kada su građani izgubili poverenje u velike medije, istraživačko novinarstvo se iselilo u civilni sektor. Oni su tu i prisutni su“, rekla je Janković.

Dodala je da ovakvi mediji i dalje imaju daleko veće poverenje građana nego u komercijalne, a u nekim slučajevima i u medije javnog sektora. „Ovo je veoma važna kategorija medija, koji su tu da informišu građane, ali isto tako da ih i mobilišu oko nekih tema, da se oni osećaju pozvanim da učestvuju u raspravi, da predlažu rešenja i da zahtevaju da se reše pitanja važna za određenu zajednicu“, kazala je Janković.

Publikacija „Mediji civilnog društva, uputstvo za upotrebu“ dostupna je besplatno na našem sajtu, a može se u štampanom izdanju dobiti u prostorijama našeg udruženja u Novom Sadu.

Print Friendly, PDF & Email