NUNS i NDNV: Ko preti istraživačkom novinarstvu u Srbiji?

Dva novinarska udruženja pozivaju i najviše državne funkcionere da jasno i glasno osude napade i pritiske na medije i medijske radnike, i založe se za efikasniju zaštitu medijskih sloboda i novinarske profesije.

03. Nov 2016

Reading Time: 2 minutes

NUNS-i-NDNV-271x300Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju Tužilaštvo i MUP da hitno istraže i utvrde identitete lica koja poslednjih nekoliko dana uporno prate i snimaju novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Dva novinarska udruženja pozivaju i najviše državne funkcionere da jasno i glasno osude napade i pritiske na medije i medijske radnike, i založe se za efikasniju zaštitu medijskih sloboda i novinarske profesije.

NUNS i NDNV smatraju da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj zastrašivanje o obeshrabrivanje novinara CINS-a koji tranutno rade na istraživanju ozbiljnih tema u oblasti kriminala i korupcije.

CINS je protiv NN lica podneo prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. U prijavi je navedeno da su u poslednjih pet dana, nepoznate osobe u više navrata pratile i fotografisale novinarke CINS-a na ulazu u zgradu redakcije i javnim mestima.

Podsećamo da je CINS u poslednjih nekoliko godina objavio više od sto četrdeset istraživačkih priča, da su uprkos izuzetno osetljivim temama protiv njegovih novinara podnete samo dve tužbe i da ni po jednoj nisu oglašeni krivim. S druge strane, novinari CINS-a osvojili su šest nacionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo, po čemu su bez premca među medijskim kućama u Srbiji.

cins_logoNUNS i NDNV će o višednevnom neovlašćenom praćenju novinara CINS-a obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije, OEBS i Savet Evrope.

Ovaj slučaj će biti uvršten i u godišnji izveštaj NUNS-a o napadima i pritiscima na novinare i druge medijske radnike koji će biti javno predstavljen krajem decembra. Od početka godine do danas, evidentirano je 50 napada, među kojima je sedam fizičkih nasrtaja, 20 verbalnih pretnji, jedan napad na imovinu, kao i 22 slučaja direktnog pritiska na novinare.

Beograd – Novi Sad 03.11.2016.

Print Friendly, PDF & Email