Novinari napustili skup dok je govorio Vučić

Skup su napustili novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), KRIK-a, BIRN-a, Centra za istraživačko novinarstvo iz Crne Gore i Magločistača iz Subotice, kao i druge kolege.

21. Nov 2016

Reading Time: 2 minutes

seemo_forum_vucicNovinari nekoliko redakcija napustili su danas iz protesta regionalni medijski skup u Beogradu, u momentu kada se učesnicima počeo obraćati predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Skup su napustili novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), KRIK-a, BIRN-a, Centra za istraživačko novinarstvo iz Crne Gore i Magločistača iz Subotice, kao i druge kolege.

Direktor CINS-a Branko Čečen rekao je da se odlučio na taj protestni korak jer je Vučić propustio priliku da započne pravi dijalog sa medijima i sa novinarima, kao i njegovi saradnici koji su se još gore ponašali prema našoj profesiji.

“Za mene bi bilo lično ponižavajuće da sedim na ovoj konferenciji i da, sa čovekom koji je pokazao da mu ni malo nije stalo do slobode medija, razgovaram o slobodi medija. Još mi je manje stalo do toga da slušam od njega o kvalitetu medija i o kvalitetu novinarskog rada u ovoj zemlji. Niti je stručan za to niti je posle svega što je radio u tom pogledu čovek koji ima pravo da o tome govori”, rekao je Čečen agenciji Beta.

Nakon Vučićevog obraćanja, Oliver Vujović, generalni sekretar organizacije SEEMO koja je organizator konferencije, saopštio je prisutnima da će Vučić odgovarati samo na pitanja stranih novinara.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović otkazao je danas iz protesta učešće na regionalnoj medijskoj konferenciji u Beogradu i naveo da to čini iz razloga što je najavljeno da će je otvoriti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekao da je ”provereni neprijatelj medijskih sloboda”.

“Medijski skup koji otvara Aleksandar Vučić, provereni neprijatelj medijskih sloboda, za mene ne samo da nije relevantan nego ga smatram šamarom svim onim novinarima koji su žrtve političkog nasilja vlasti koje on personifikuje”, naveo je Sejdinović uotvorenom pismu upućenom generalanom sekretaru medijske organizacije SEEMO Oliveru Vujoviću.

On je podsetio da je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u “zločinačkoj Miloševićevoj vlasti” i da je jedan od autora i onaj koji je sprovodio drakonski Zakon o informisanju, koji je gasio medije u Srbiji i uništavao novinarske živote, a za njegovog mandata na mestu ministra informisanja ubijen je i novinar Slavko Ćuruvija.

Danas i sutra u Beogradu se održava regionalni medijski skup “Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje?”

(Autonomija/Beta)

Print Friendly, PDF & Email