Koalicija: Utvrditi ko je ugrozio bezbednost vlasnika “Za medije” Dušana Vojvodića

Koalicija ističe da je dužnost policije da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i suočavaju se sa bezbednosnim pretnjama onih na čije nezakonite poslove ukazuju.

15. Nov 2016

Reading Time: 2 minutes

medijska_koalicija_logoKoalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) traži od policije i tužilaštva Zaječara da pokrenu istragu povodom odvrtanja zavrtnja na točkovima automobila novinara i vlasnika produkcije “Za medija” Dušana Vojvodića i utvrde ima li ovaj incident veze sa novinarskim poslom koji obavlja.

Kako je Koaliciji rekao Vojvodić, 2. novembra krenuo je sa kolegom Dejanom Todorovićem iz Zaječara ka Sokobanji.

„Između Zvezdana i Gamzigradske banje čuli smo na automobilu zvuk koji je podsećao na vibraciju. Prvo nismo obraćali pažnju. Kada smo iz Sokobanje krenuli za Beograd zvuk se pojačavao. Na auto-putu smo zaključili da ne možemo da vozimo brže od 100 kilometara na sat. Stajali smo nekoliko puta da proverimo šta je. Kada smo stali kod motela ‘Pojate’ kolega Dejan Todorović je uzeo ključ za točak i utvrdio da su nam olabavljeni brezoni na prednjem i zadnjem desnom točku. Zategli smo ih i tako stigli u Beograd“, rekao je Vojvodić i dodao da je 28. oktobra menjao gume na automobilu, ali da ga je pre spornog dana vozio i da nije bilo problema sa točkovima.

„Smatram da su nepoznate osobe to uradile u noći između 1. i 2. novembra, pre mog puta u Sokobanju“, kaže Vojvodić. Kako ističe, misli da su olabavljeni brezoni posledica posla kojim se bavi, jer je „kroz svoj istaživački i novinarski rad ukazivao na mnogobrojne zloupotrebe i malverzacije u Gradskoj upravi u Zaječaru, ali i na uništavanje arterskih česmi u ovom gradu, kao i na zagađivanje arterske vode od strane ‘Hotela Srbija Tis’“.

“Vlasnici tog hotela, kojima je zbog pisma koje sam poslao nadležnom ministarstvu dan ranije bila inspekcija, podneli su i krivičnu prijavu protiv mene, ali ju je tužilaštvo u Zaječaru odbacilo. Dobijao sam pretnje i od glumca Vujadina Miloševića i bivšeg gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, da me čeka kristalna noć kad dođu na vlast”, priča Vojvodić.

On dodaje da se “Za medija” čiji je vlasnik „osim priče o česmama, bavi i ozbiljnim istraživanjem o trošenju javnog novca i proneverama stotina miliona dinara u Gradu Zaječaru“.

Kako kaže, ne želi da „upire prstom“ ni u koga, ali želi da ukaže na eventualne motive napada jer je „baveći se novinarskim poslom stekao neprijatelje i sasvim je siguran da je ovo urađeno namerno“. Dušan Vojvodić je slučaj prijavio policiji.

Koalicija ističe da je dužnost policije da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i suočavaju se sa bezbednosnim pretnjama onih na čije nezakonite poslove ukazuju. Od policije i tužilaštva Zaječara očekuje se da što pre sprovedu istragu i o njenim rezultatima obavesti javnost.

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Poslovno udruženje Lokal pres

Print Friendly, PDF & Email