Građanska Vojvodina: Oduzimanje doktorata Beljanskom – beskrupulozan napad nacionalista na neistomišljenike

Slobodanu Beljanskom doktorat je poništen uz nebulozan izgovor da, prilikom odbrane doktorske disertacije 2001. godine, nije podneo zahtev za odbranu doktorata.

14. Nov 2016

Reading Time: 3 minutes

slobodan_beljanski_advokatKoalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje odluku Pravnog fakulteta u Novom Sadu da poništi doktorat jednom od najuvaženijih i najpriznatijih domaćih pravnih stručnjaka, Slobodanu Beljanskom, bivšem predsedniku Advokatske komore Vojvodine, predsedniku Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) i dobitniku velikog broja priznanja za svoj stručni i naučni rad.

Reč je o još jednom pokušaju obračuna okorelih nacionalista sa političkim neistomišljenicima, kako bi se ugušilo i ono malo kritičkih glasova koji su preostali u Srbiji, koja pod “naprednjačkom” vlašću nezaustavljivo postaje despotija. Reč je o istom metodu kojim su se devedesetih godina prošlog veka na tom istom Pravnom fakultetu obračunavali sa “nepodobnim” profesorima i proterivali ih sa Univerziteta a neretko i iz Srbije. Ovo nije samo napad na Slobodana Beljanskog, već napad na advokaturu i pravnu branšu generalno. Posebno kada se ima u vidu da paralelno teče i pritisak da se onemogući članstvo sudijama u strukovnim organizacijama.

Slobodanu Beljanskom doktorat je poništen uz nebulozan izgovor da, prilikom odbrane doktorske disertacije 2001. godine, nije podneo zahtev za odbranu doktorata. Iz čega valjda proizlazi da je protiv svoje volje napisao doktorat, odbranio ga, pisao udžbenik za studente Pravnog fakulteta, predavao pravnu etiku na toj istoj visokoškolskoj ustanovi, kao doktor nauka. Šta je sledeći korak koji možemo očekivati? Da svima koji drugačije misle od nacionalističke mitomansko-pljačkaške matrice ponište i rodne listove i uvere nas da – u stvari – i ne postojimo.

Ali, nije se čuditi “pravnim ekspertima” sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji su iznad ulaznih vrata nedavno postavili “tradicionalnu” zastavu Vojvodine i pre nego što ju je Skupština Vojvodine izglasala. Nije se čuditi onima koji su svojevremeno zaključavali sopstvene studente u fakultetsku zgradu, kako se ne bi mogli pridružiti svojim kolegama u protestima protiv zločinačkog Miloševićevog režima. Nije se čuditi onima iz čijih redova dolazi i “genijalni” pisac Ustava Srbije, zakonodavnog akta koji Srbiju drži zarobljenu u prošlosti i koji je sramota za pravnu nauku.

gradjanska_vojvodinaSlobodan Beljanski je “kriv” zbog javnih nastupa u kojima je kritikovao brojne negativne društvene pojave. “Kriv” je i zato što je sa saradnicima sprečio da Pravni fakultet ima monopol nad advokaturom, jer im je plan bio da se upis u advokatske komore dozvoli samo njihovim svršenim studentima. Beljanski je to onemogućio i tako se isprečio poznatoj alavosti “pravnika” sa Pravnog fakulteta. On je “kriv” i zato što kao advokat zastupa Udruženje mađarskih učenika u sudskom sporu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koji je jedini fakultet na kome budućim studentima nije dozvoljeno polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku. Dodatno je “kriv” jer je predsednik CEPRIS-a, udruženja koje je okupilo eminentne pravnike spremne da se beskompromisno bore za nezavisno sudstvo i vladavinu prava.

Pitamo se: koliko još doktorata je Pravni fakultet proveravao u smislu valjanosti procedure? Podsećamo da se sve ovo dešava u vreme kada na političkoj sceni nesmetano deluju brojne ličnosti sa doktoratima za koje se osnovano sumnja da su plagijati, a povodom čega se profesori sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu nisu ni jednom oglasili. Pravni fakultet u Novom Sadu se, takođe, nikada nije oglasio o pokretanju i vođenju disciplinskog postupka ni kada je tema bila doktorat Aleksandra Martinovića (SNS) a u vezi sa postojanjem indicija da je on četiri godine za redom objavljivao isti naučni rad pod drugačijim naslovom, te uprkos tome ipak stekao zvanje doktora pravnih nauka.

Novi Sad/Subotica/Pančevo, 14. novembar 2016.

Građansku Vojvodinu čine:
Građanska akcija, Pančevo
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Novi Sad
Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Print Friendly, PDF & Email