Tribina “Vojvodina u vreme (političkog i nacionalističkog) cunamija” 4. oktobra u Medija centru Vojvodine

Tribina "Vojvodina u vreme (političkog i nacionalnog) cunamija" se održava u okviru obeležavanja desetogodišnjice postojanja koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

02. Oct 2016

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Građanska Vojvodina imaju čast da vas pozovu na tribinu:

VOJVODINA U VREME (POLITIČKOG I NACIONALISTIČKOG) CUNAMIJA

– Tribina se održava u okviru obeležavanja desetogodišnjice postojanja koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina –

 

Utorak, 4. oktobar 2016. godinegradjanska_vojvodina

Mesto: Medija centar Vojvodine (NDNV), Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad

Početak: 19 časova

Učesnici:
Slobodan Beljanski, advokat
Teofil Pančić, novinski pisac
Duško Radosavljević, politikolog
Aleksandar Popov, nevladin aktivista i jedan od osnivača Građanske Vojvodine

Specijalna gošća:
Ljiljana Spasić, ovogodišnjica laureatkinja nagrade “Osvajanje slobode” i jedna od osnivačica Građanske Vojvodine

Moderator:
Dinko Gruhonjić, novinar i jedan od osnivača Građanske Vojvodine

Deset godina nakon usvajanja novog Ustava Srbije, deset godina nakon osnivanja koalicije Građanska Vojvodina, šesnaest godina nakon “petooktobarske revolucije”, Srbija se nalazi na pragu totalitarizma, a ratotvorne, nacionalističke i centralističke stranke iz devedesetih njome u potpunosti vladaju. Vlast neprikriveno pokušava da marginalizuje ili uništi bilo kakvu, ne samo političku nego i kulturnu ili vrednosnu, alternativu, polako ali izvesno uspostavljajući autoritarno društvo u kojem se poštuju samo zakoni jačeg. Evropa se pritom nalazi u velikim problemima, a rast nacionalizma i ekstremizma katkad deluje nezaustavljivo. Događanja u celom svetu izazivaju strah kod mislećih ljudi, a masovne migracije samo su posledica velikih disbalansa i, reklo bi se, mali deo problema.

Gde se u tom kontekstu danas nalazi Vojvodina, njena autonomija, njen politički i kulturni identitet? Šta ona danas jeste, u trenutku kada njenim institucijama, kulturnim ustanovama i medijima vladaju oni koji bi najradije i njeno ime zabranili? Da li je politička saradnja nacionalista različitih nacija zapravo siguran put u poništavanje njenog multikulturalnog identiteta (setimo se kakve su posledice saradnje nacionalista bile i jesu u BiH)?

Na ova i druga pitanja odgovore će pokušati da daju naši dragi prijatelji i gosti, a vas najlepše molimo da nam se pridružite i date doprinos kvalitetu razgovora, ali i uveličate obeležavanje desetogodišnjice rada neformalne koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina. Građanska Vojvodina je nastala kroz saradnju vojvođanskih OCD-ova u kampanji za bojkot ustavnog referenduma 2006. godine, a u međuvremenu je organizovala veliki broja akcija i debata, u čijem centru su bili ljudska prava, vojvođanska autonomija i borba protiv nacionalizma.

Građansku Vojvodinu čine:

  • Centar za regionalizam, Novi Sad
  • Građanska akcija, Pančevo
  • Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
  • Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
  • Građanski fond Panonija, Novi Sad
  • Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
  • Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
  • Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
  • Centar građanskih vrednosti, Subotica
Print Friendly, PDF & Email