Tribina “Ustav Srbije – deset godina posle”

Na tribini ćemo se podsetiti na događaje od pre deset godina, ali govoriti i o tome kakve je posledice ovaj Ustav ostavio na našu političku i društvenu scenu.

23. Oct 2016

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Građanska Vojvodina imaju čast da vas pozovu na tribinu:

USTAV SRBIJE – DESET GODINA POSLE

 

Sreda, 26. oktobar 2016. godinendnv_gradjanska_vojvodina_logo

Mesto: Medija centar Vojvodine (NDNV)
Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad

Početak: 19 časova

Učesnici:
Vesna Rakić-Vodinelić, pravnica
Dimitrije Boarov, novinar
Milivoj Bešlin, istoričar

Moderator:
Dinko Gruhonjić, novinar i jedan od osnivača Građanske Vojvodine

Pre deset godina, 28. i 29. oktobra, održan je referendum na kojem su, kako zvanični podaci kažu, građani podržali novi Ustav Srbije, a na njega je izašlo 54,91 % građana, opet po zvaničnim podacima. Čitav proces usvajanja Ustava pratio je veliki broj problema i nepravilnosti, pa se i noć između dva referendumska dana smatra periodom u kojem su “koze čuvale kupus”, sa ciljem da “navuku” natpolovičnu većinu birača. Najvažniji pravni akt zemlje posledica je međupartijskog dogovora, usvojen je bez ikakve javne rasprave, pravno je polupismen, a i poslanici u Skupštini Srbije su ga dobili na dan glasanja i digli ruku za njega ne pročitavši ga, što je verovatno svetski kuriozitet. Pored mnogih drugih sadržajnih manjkavosti, Vojvodina je u njemu svedena na budžetski trošak. U Vojvodini je inače ustavni referendum propao, jer je na njega izašlo značajno manje glasača od potrebnih 50%, a tu ni “koze” nisu bile od pomoći.

Kao vid protesta protiv načina na koji se donosi novi ustav, kao protest protiv ozbiljnih demokratskih deficita u njemu, jedan broj nevladinih organizacija (i nekoliko opozicionih partija) u zemlji organizovao je niz akcija koje su pozivali na bojkot referenduma, u dubokom uverenju da ovakav najviši pravni akt ne samo da ne može da reši niti jedan problem nego će samo dati vetar u leđa negativnim političkim i društvenim procesima. Među njima se izdvajala grupa nevladinih organizacija iz Vojvodine koje su, kroz saradnju na akcijama za bojkot referenduma, kasnije formirali neformalnu koaliciju Građanska Vojvodina.

Na tribini ćemo podsetiti na događaje od pre deset godina, ali govoriti i o tome kakve je posledice ovaj Ustav ostavio na našu političku i društvenu scenu. Pitanja kojima ćemo se baviti jeste svakako i položaj Vojvodine, ali ćemo pokušati da i istorijski osvetlimo uvek turbulentnu ustavno pitanje na ovim područjima.

Građansku Vojvodinu čine:

  • Centar za regionalizam, Novi Sad
  • Građanska akcija, Pančevo
  • Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
  • Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
  • Građanski fond Panonija, Novi Sad
  • Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
  • Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
  • Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
  • Centar građanskih vrednosti, Subotica
Print Friendly, PDF & Email