Novinarska nagrada “Dušan Bogavac” za 2016. novinarki Sanji Kljajić

Svojim novinarskim angažmanom na RT Vojvodina i datim otkazom zbog cenzure u tom medijskom javnom servisu Sanja Kljajić je poslala snažnu poruku svim koleginicama i kolegama.

19. Oct 2016

Reading Time: < 1 minute

Sanja-Kljajić-1Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” jednoglasno je odlučio da za 2016. godinu dobitnica bude Sanja Kljajić, novinarka iz Novog Sada.

Svojim novinarskim angažmanom na RT Vojvodina i datim otkazom zbog cenzure u tom medijskom javnom servisu Sanja Kljajić je poslala snažnu poruku svim koleginicama i kolegama, kao i vlastodršcima koji ne biraju sredstva kako bi ugušili ili potisnuli profesionalno i slobodno novinarstvo u Srbiji.

U zahtevu za sporazumni prestanak radnog odnosa novinarka Sanja Kljajić je navela da raskid radnog odnosa zahteva “zbog cenzure koja se sprovodi u Informativnoj redakciji RTV-a”, a kap koja je prelila čašu je cenzurisanje tv priloga o radničkim pravima u Srbiji.

Ove godine u užem izboru za nagradu “Dušan Bogavac” bili su novinarski tim “Insajdera”, redakcija “Njuzneta” i Centar za istraživačko novinarstvo.

Žiri novinarske nagrade “Dušan Bogavac” posebno ističe hrabar gest – štrajk glađu Jovice Vasića, novinara niških “Narodnih novina”, koji već danima protestuje u centru Niša zbog ignorisanja radnih, profesionalnih i građanskih prava zaposlenih u tom lokalnom mediju.

Ceremonija dodele novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac” održaće se u sredu, 26. oktobra 2016. godine, u 12 sati u beogradskom Medija centru (Terazije br. 3, II sprat).

Članovi žirija: Danica Vučenić, Branka Bogavac, Dušan Petričić, Vukašin Obradović i Filip Mladenović.

U Beogradu 19. oktobra 2016.
Sekretarijat NUNS-a

Print Friendly, PDF & Email