NDNV: Institut REM-a bespovratno kompromitovan – potrebno tražiti nove modele regulacije elektronskih medija

Neophodno je tražiti novi model nezavisne regulacije elektronske medijske scene koji će onemogućiti da ovaj institut bude drastično zloupotrebljavan od strane vlasti.

13. Oct 2016

Reading Time: < 1 minute

Slika-na-srpskom-levo-na-zaglavljuNezavisno društvo novinara Vojvodine ocenjuje da je institut regulatornog tela za elektronske medije – sadašnjeg REM-a, a bivšeg RRA – bespovratno kompromitovan i da je neophodno tražiti novi model nezavisne regulacije elektronske medijske scene koji će onemogućiti da ovaj institut bude drastično zloupotrebljavan od strane vlasti.

Donošenje nove medijske strategije odlična je prilika da ova institucija koja nikada nije ispunjavala svoje zakonom predviđene uloge – bude upokojena i da se pronađu i jasno definišu mehanizmi regulacije u oblasti elektronskih medija koji će obezbediti istinski razvoj medijskih sloboda, medijskog profesionalizma i pluralizma.

Od osnivanja, ova institucija bila je pod ogromnim uticajem izvršne vlasti, da bi se poslednjih godina pretvorila u sopstvenu karikaturu, odnosno postala malj u rukama premijerovog kabineta. Umesto da bude brana političkom uticaju, REM aktivno učestvuje u gušenju medijskih sloboda, partijskoj instrumentalizaciji medija i, sledstveno tome, devastaciji novinarske profesije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine nije želelo da učestvuje u cirkusu predlaganja kandidata za izbor članova Saveta REM-a jer je bilo očigledno da će u ovo telo biti izabrani podobni kadrovi i da se, u tu svrhu, neće bežati ni od drastičnih kršenja zakona, kao što je to bio slučaj u prvoj polovini godine prilikom neuspešnog izbora predstavnika udruženja građana i AP Vojvodine.

Novi Sad, 13. oktobar 2016.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email