Direktoru Foneta Zoranu Sekuliću uručen orden Legije časti

Ambasadorka Francuske Kristin Moro kazala je na svečanosti u ambasadi da je Sekulić posvetio svoju karijeru svojoj strasti, novinarstvu, radeći više od 30 godina na razvoju istraživačkog i nezavisnog novinarstva u Srbiji.

26. Oct 2016

Reading Time: 2 minutes

Zoran Sekulic, photo Medija centar BeogradDirektoru Novinske agencije Fonet Zoranu Sekuliću uručen je orden Legije časti u rangu viteza, najviše priznanje Republike Francuske.

Ambasadorka Francuske Kristin Moro kazala je na svečanosti u ambasadi da je Sekulić posvetio svoju karijeru svojoj strasti, novinarstvu, radeći više od 30 godina na razvoju istraživačkog i nezavisnog novinarstva u Srbiji.

“Vaš rad počiva na principu koji je izrazio pisac Žak Prever rekavši: ‘Kada istina nije slobodna, sloboda nije istinita’. Ako se novinar poštuje i ako on može slobodno da obavlja svoj posao, on time građanima daje oruđa koja su mu potrebna kako bi pravili razumne izbore koji se tiču njihove budućnosti i budućnosti njihove zemlje”, kazala je Kristin Moro.

Zoran Sekulić je rekao da orden prima sa osećanjem neizmerne časti, zahvalan što su ordenom Legije časti trajno učinili ponosnim i njega i njegove pretke i njegove potomke.

“Tako ste ste mom životnom i radnom veku, ali i novinarskom i ličnom poštenju i hrabrosti svih mojih višedecenijskih saradnika i profesionalnih istomišljenika, dali poseban smisao i ohrabrenje. ODluka da orden Legije časti dodelite novinaru iz Srbije, zemlje traumatične prošlosti i komplikovane postkonfliktne tranzicije, potvrda je univerzalnog karaktera vrednosti kao sto su sloboda misli, sloboda izražavanja i sloboda medija”, kazao je Sekulić.

Dodao je da bi u svečanom trenutku bilo neprikladno i ne bi bilo viteški, da pominje probleme sa kojima su suočeni novinari i mediji u Srbiji.

“Zato i neću govoriti o pritiscima, uticajima i kontroli medija, njihovih vlasnika, urednika i novinara, banalizaciji i primitivizmu. Neću govoriti o vređanju, pretnjama i kampanjama protiv neistomišljenika, strahu i masovnim kršenjima etičkog kodeksa. Neću govoriti ni o ukidanju prostora za javni kritički dijalog o ključnim problemima društva i marginalizovanju najboljih u profesiji, ni o endemskoj servilnosti i kukavičluku medija, niti o nedoslednoj primeni medijskih zakona”, naveo je Sekulić.

Dodao je da građani i građanke Srbije zaslužuju bolje medije i bolje novinarstvo, profesionalno, znalačko i odgovorno.

“Zaslužuju novinare i urednike koji rade u javnom interesu, ali i vlasnike koji ne trguju uverenjima, već znaju pravu meru javnog i legitimnog poslovnog interesa. Zaslužuju novinarstvo kojem će verovati, zbog kojeg neće biti razočarani, rezignirani i apatični”, rekao je Sekulić.

Ocenio je da Srbija ima novinare i urednike dorasle tim visokim ciljevima, ali ih je potrebno vratiti u centar medijske scene i pustiti da rade slobodno, profesionalno i odgovorno.

Dodao je da orden deli sa svim Fonetovcima, sadašnjim i bivšim, kojih je za nepune 23 godine bilo više od 600, koji su, uz ogromna odricanja, profesionalna i egzistencijalna, istrajavali i istrajavaju, neumorno radeći novinarski, urednički, snimateljski , fotoreporterski, montažerski i menadžerski posao, časno i pošteno.

“Neizmernu zahvalnost i doživotno izvinjenje dugujem mojim Sekulićima, Ljiljani, Petru i Đorđu, koji su poneli najveći teret i podneli nenadoknadivu štetu, ličnu i porodičnu, zbog mog profesionalnog i moralnog izbora”, rekao je Sekulić.

Dodao je da je ponosan i na Srbiju, “onu razboritu, čestitu i dostojanstvenu”.

Izrazio je uverenje da će i njegovi neistomislsjenici, “čak i protivno svojoj volji, prihvatiti da je ovaj orden priznanje i za Srbiju”.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email