Projekat “Živeti zajedno”

OPIS
U okviru projekta “Živjeti zajedno – Serija dokumentaraca o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji

19. Oct 2016

Reading Time: 3 minutes
OPIS

U okviru projekta “Živjeti zajedno – Serija dokumentaraca o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji i BiH” producirano je pet dokumentarnih filmova i deset istraživačkih tekstova o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije. Projekat uz podršku Medijskog fonda EU sprovode organizacije: Udruženje BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Producirani dokumentarci i istraživačke priče promovišu vrednosti suživota, uvažavanja različitosti i solidarnosti među ljudima. Projekat se realiovao, tokom 2014. i 2015. godine u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

U fokusu projekta bila je potraga za ljudima, koji su se izdigli iznad mnoštva negativnih pojava, nasilja, ratnih zločina i genocida, odnosno za pojedincima, organizacijama i inicijativama, koji su konkretnim delima pomogli onima “s druge strane”.LIVING-TOGETHER400c1-720x340

Inspiracija na tom planu je primer i herojski čin Srđana Aleksića, koji se nesebično žrtvovao u odbrani prava na život komšije i sugrađanina. Ovaj i slični primeri predstavljaju snagu i garanciju koji mogu da doprinesu boljem razumevanju i pomirenju u regiji, ali i afirmaciji suočavanja s prošlošću na temelju istinskih ljudskih i civilizacijskih vrednosti.

Projekt “Živeti zajedno” je u prvi plan postavio ljude koji su to ostali i u najtežim vremenima, istinske heroje koji su vlastitim primerom i životom svedočili o mogućnostima susreta, a ne sukoba, kao i mogućnostima jačanja poverenja i procesa pomirenja u regionalnim okvirima, bez relativiziranja niti ublažavanja odgovornosti za ono što se realno dogodilo.

REZULTATI PROJEKTA “ŽIVETI ZAJEDNO”

U okviru projekta “Živjeti zajedno – Serija dokumentaraca o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji i BiH” producirano je pet dokumentarnih filmova i deset istraživačkih tekstova o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije.

  • Heroji bitke za ranjenike  (autor: Aleksandar Reljić, 57 min)  – Film govori o ljudima koji su spasavali ranjenike u ratnom Goraždu tokom devedesetih godina prošlog veka. Kao i o velikoj hrabrosti doktorice Dušanke Vujasić i Predraga Pera Dacića koji su poginuli u bosanskom ratu spašavajući ranjenike iz Kantonalne bolnice u Goraždu.
  • Nisu ćutali (autori: Branislava Opranović, Norbert Šinković, Maja Leđenac, Darko Šper, 54 min) – Masovna nacionalistička i politička mobilizacija predvođena Slobodanom Miloševićem na kraju osamdesetih godina prošlog veka, sprovodila se u svim delovima društva. Od početka njegove vladavine javljali su se otpor, političke i građanske organizacije koje su prozivale rastući nacionalizam. Stvari su radikalizovane početkom devedesetih, na početku ratova na području bivše Jugoslavije.
  • Znam šta je ofsajd (autori: Arijana Saračević Helać, Darko Šper, 56 min) – Film “Znam šta je ofsajd” govori o temi šta za društvo znači kada je sport mnogo više od igre, a u filmu se kao protagonisti pojavljuju i brojni sportisti iz bivše Jugoslavije, koji svedoče da veze između njih nisu bile pokidane ni tokom jugoslovenskih ratova. Film predstavlja i uspomenu na velikane jugoslovenske košarke, Mirzu Delibašića i Krešimira Ćosića, a govori i o časnim i ljudskim postupcima Dragana Kapičića, Dejana Bodiroge, Bogdana Tanjevića, Zdravka Čečura, Vječislava Tolja…, kao i o akciji zajedničkog navijanja za susedne fudbalske reprezentacije, koju su organizovali mladi iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
  • Apostoli dobra  (autorke: Maja Leđenac, Željka Mihaljević, 51 min) – Sveštenik Srpske pravoslavne crkve Milorad Golijan zaštitio je dvojicu hodža u Vlasenici na početku rata, 1992. godine. Stao je u njihovu zaštitu i, pored strašne osude svojih sugrađana koja ga je primorala da napusti Vlasenicu, spasio je život Munibu Ahmetoviću i Begu Selimoviću. Na drugoj strani Bosne i Hercegovine, u Livnu, katolički fratar Marko Gelo činio je dobra dela za svoje komšije druge nacionalnosti, Srbe i Bošnjake.
  • Komšije (autori: Mirha Dedić, Marko Rogićević, 56 min) –  Dokumentarni film “Komšije” o ljudima koji su tokom rata spasili od sigurne smrti svoje komšije u blizini Prijedora u Bosni i Hercegovini deo je serijala “Živeti zajedno”, koji su realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada i udruženje BH novinari iz Sarajeva. Film između ostalog govori o Dušanu Raduloviću i njegovoj ženi Tereziji, koji su tokom rata spasili nekoliko hrvatskih porodica, a film govori i o stradanju dece u Prijedoru, od kojih su neka preživela opet zahvaljujući svojim komšijama, koji su imali dovoljno hrabrosti da ih sakriju od ubica.

Filmove sa engleskim prevodom možete pogledati ovde.

U sklopu projekta producirano je i deset istraživačkih tekstova kao što su bile organizovane projekcije dokumentarnih filmova širom regiona i javne debate o načinima na koji građani mogu graditi poverenje i mostove razumevanja.

IME PROJEKTA

“Živeti zajedno – Serija dokumentaraca o pomirenju i obnovi međuetničkog poverenja u Srbiji i BiH”

KORDINATOR PROJEKTA:
  • Nezavisno društvo novinara Vojvodine
PARTNER NA PROJEKTU
  • Udruženje BH novinara, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
LOKACIJA
  • Srbija i Bosna i Hercegovina
VREME REALIZACIJE PROJEKTA

Projekat je trajao 16 meseci tokom 2014. 2015. godine.

DONATOR

Projekt se realizovao pod pokroviteljstvom Medijskog fonda “Jačanja medijske slobode” Evropske unije (EU).

 

Print Friendly, PDF & Email