NUNS i NDNV: Kovačica kao rečit primer sloma medijskih reformi

NUNS i NDNV napominju da RTV OK ima poseban značaj i kao višejezični medij, a zbivanja na medijskoj sceni ove višenacionalne sredine mogu veoma negativno da se odraze i na međunacionalne odnose.

06. Sep 2016

Reading Time: 2 minutes

NUNS-i-NDNV-271x300Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) navode opštinu Kovačica kao rečit dokaz tvrdnje da su medijske reforme doživile potpuni slom koji ugrožava i medijske slobode, i položaj novinara, i opstanak medija, i prava građana.

NUNS i NDNV ističu da je danas više nego jasno da je vlast, odnosno vodeća vladajuća stranka učinila sve da napravi potpunu konfuziju u sprovođenju medijskih zakona sa ciljem da zadrži ili uveća svoj enormni uticaj na medije, a da je Kovačica samo jedan od, nažalost, mnogobrojnih primera.

RTV OK iz Kovačice je medij čiji su zaposleni, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, ostvarili pravo na besplatne akcije, a država, odnosno Ministarstvo privrede, neprestano protivzakonito izbegavaju da se prenos tih akcija i realizuje, najverovatnije zbog činjenice da novi vlasnici nisu “politički podobni”.

U međuvremenu, RTV OK je postala propagandno sredstvo u rukama nove lokalne vlasti, predvođene SNS-om, a “nepodobni novinari” ne primaju platu i onemogućeno im je da profesionalno obavljaju posao.

Prema informacijama kojima raspolažemo, RTV OK se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, a nije nemoguće da je cilj novog menadžmenta – njegovo gašenje, kako bi se onemogućilo da novinari postanu vlasnici medija i oslobodio prostor za novu, partijsku radio-televiziju.

Pored ovoga, Opština Kovačica drastično krši medijske zakone jer odbija da objavi ko je dobio sredstva na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa koji je raspisan još početkom ove godine.

Niko ne zna kome je ova lokalna samouprava dodelila 17,5 miliona dinara i po kojim kriterijumima, iako je bila dužna da po Zakonu o javnom informisanju i medijima (član 25) tu informaciju objavi na svom veb-sajtu, kao i da je dostavi svakom učesniku konkursa u elektronskoj formi.

NUNS i NDNV napominju da RTV OK ima poseban značaj i kao višejezični medij, a zbivanja na medijskoj sceni ove višenacionalne sredine mogu veoma negativno da se odraze i na međunacionalne odnose.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Beograd-Novi Sad, 6. septembar

Print Friendly, PDF & Email