NVO: Tanjug montirao izjave sa protesta, Tanjug negira

Kuća ljudskih prava i demokratije pozvala je danas Vladu Srbije da hitno sprovede u delo svoju odluku iz oktobra 2015. godine i ugasi agenciju Tanjug zato što je neprofesionalno izveštavala sa protesta inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” isped Skupštine grada.

20. Jul 2016

Reading Time: 3 minutes

kuca_ljudskih_prava_logoKuća ljudskih prava i demokratije pozvala je danas Vladu Srbije da hitno sprovede u delo svoju odluku iz oktobra 2015. godine i ugasi agenciju Tanjug zato što je neprofesionalno izveštavala sa protesta inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” isped Skupštine grada.

U saopštenju te mreže nevladinih organizacija navedeno je da je “poslednji slučaj besprizorne montaže i pokušaja lažnog optuživanja aktivista inicijative ‘Ne da(vi)mo’ Beograd još jedan je dokaz opasne zloupotrebe postojećih i nepostojećih medija u vlasništvu države od strane srpskih vlasti”.

Podseća se da je na građanskom protestu 18. jula ispred gradske uprave došlo do koškanja između građana i pripadnika kako policije tako i nepoznatih osoba u civilu koji su pokušali da spreče uručenje simboličnog otkaza gradonačelniku Siniši Malom.

U saopštenju je istaknuto da je posle toga odbornik Nebojša Bakarec izašao i predstavnicima građana obratio se rečima: “Zašto ste razbili nos policajcu?”, a da je aktivista inicijative Simon Simonović preko megafona preneo okupljenima njegove reči sa jasnim podsmehom: “Razbili smo nos policajcu, to nam je rekao”.

sinisa_mali_protest_ne_damo_beograd“Svi koji su bili na protestu, uključujući aktiviste Kuće ljudskih prava, čuli su ovo vrlo jasno, kao što su i videli razgovor koji je Simonović prenosio. Tanjug od ove jedne rečenice pravi poseban prilog, pri tom je ponavljajući dva puta i dajući joj značaj koji ona nema. Sama činjenica da je rečenica ponovljena dva puta predstavlja montažu i ne postoji druga reč za ovakav postupak Tanjuga”, navodi se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava zatražiće od Saveta za štampu da ispita postupak štampanih medija koji su na svojim portalima objavili Tanjugovu montažu i pritom, kako je navedeno, netačno citirali Simonovića.

Od Tanjuga Kuća ljudskih prava traži “da prestane piratski da zauzima prostor na medijskoj sceni Srbije, ugrožavajući time konkurenciju novinskim agencijama koje poštuju zakone i urušavajući pravni poredak države”.

“Neprimenjivanjem zakona Vlada Srbije očigledno daje prostor bivšoj državnoj agenciji da plasira ovakve i slične vesti koje predstavljaju zamenu teza”, ocenila je Kuća ljudskih prava.

Predstavnici Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” protestovali su 18. jula ispred Skupštine grada zbog rušenja objekata u Savamali u noći između 24. i 25. aprila.

Odgovor Tanjuga na saopštenje Kuće ljudskih prava

tanjug“Povodom upornog nastojanja Kuće ljudskih prava da Tanjugu pripiše montažu snimka događaja ispred Skupštine grada Beograda, Novinska agencija Tanjug saopštava:

1. Tanjugov snimak nije montiran

Potpuna je izmišljotina navod Kuće ljudskih prava da je od rečenice jednog od aktera tog događaja napravljen poseban prilog i potpuna je neistina da je ta rečenica dva puta ponovljena u Tanjugovom snimku.

2. Ovo upućuje na zaključak da Kuća ljudskih prava nije ni pogledala snimak Tanjuga, inače dostupan na sajtu agencije, ili da postoji namera Kuće ljudskih prava da se, uprkos činjenicama, agencija diskredituje.

3. Posebno je problematično što Kuća ljudskih prava svoje insistiranje na laži o Tanjugovom montiranom snimku stavlja u kontekst zaštite interesa konkurentskih agencija, odnosno njihovih privatnih poslovnih interesa.

Privatni poslovni interesi ne bi smeli da budu predmet zaštite civilnog sektora.

Možda bi Kuća ljudskih prava mogla da proveri da li se u tim agencijama poštuju prava zaposlenih, što bi bio sasvim opravdan cilj nevladinog sektora, pre nego što iznesu u javnost tvrdnje da one poštuju zakone.

Tanjug na kraju poručuje Kući ljudskih prava: pogledajte naš snimak na našem sajtu i ne uređujte tržište.”

(Beta/NDNV)

Print Friendly, PDF & Email