NDNV: Slobodan Arežina tužio RTV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da je Slobodan Arežina Osnovnom sudu u Novom Sadu podneo tužbu protiv Radio-televizije Vojvodine zbog nezakonite smene sa mesta programskog direktora ove medijske kuće.

09. Jul 2016

Reading Time: < 1 minute

rtvNezavisno društvo novinara Vojvodine obaveštava javnost da je Slobodan Arežina Osnovnom sudu u Novom Sadu podneo tužbu protiv Radio-televizije Vojvodine zbog nezakonite smene sa mesta programskog direktora ove medijske kuće.

U tužbi se navodi da je ova smena, izvršena 4. maja ove godine, bila u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijskim servisima i odredbama statuta Javne medijske ustanove RTV, i zahteva se njeno poništenje.

U tužbi se takođe zahteva poništenje aneksa ugovora o radu kojom je Arežina premešten na drugo radno mesto, odnosno zahteva se njegov povratak na mesto direktora programa RTV-a.

Zastupnik Slobodana Arežine, advokatska kancelarija Beljanski, u tužbi takođe navodi da je objavljivanjem saopštenja Upravnog odbora RTV-a povodom smene programskog direktora, a koje je zasnovano na netačnim informacijama, naneta šteta tužiočevom profesionalnom ugledu.

NDNV podseća da su zbog nezakonite, političke smene Slobodana Arežine javno protestovali urednici, nivinari i drugi zaposleni u ovoj medijskoj kući. Arežina je inače na funkciju programskog direktora izabran na javnom konkursu na četvorogodišnji mandat, a smenjen je nakon godinu dana sa lažnim obrazloženjem.

Posle smene Arežine ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović, a potom je usledila lavina političkih smena urednika i novinara na RTV-u koje su bile povod za građanske proteste pod nazivom “Podrži RTV”.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

9. juli 2016.

Print Friendly, PDF & Email