NDNV: Prijavljeni napadači na novinara Borisa Džinića

Nezavisno društvo novinara Vojvodine prijavilo je policiji napad na novinara Borisa Džinića, kao i identitet izvršilaca koji su nasrnuli na njega na Petrovaradinskoj tvrđavi u ponedeljak ujutro, tokom trajanja Exit festivala.

15. Jul 2016

Reading Time: < 1 minute

ndnv_logo_fbNezavisno društvo novinara Vojvodine prijavilo je policiji napad na novinara Borisa Džinića, kao i identitet izvršilaca koji su nasrnuli na njega na Petrovaradinskoj tvrđavi u ponedeljak ujutro, tokom trajanja Exit festivala.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je policiji dostavilo informaciju o imenima napadača koji su, nezadovoljni Džinićevim izveštavanjem sa koncerta održanog u aprilu u Novom Sadu, novinara okružili, zastrašivali, ponižavali i pretili mu fizičkim nasiljem.

Napadači Marko M. i Marko V. su se predstavljali da štite interese organizatora aprilskog koncerta, a jedan od organizatora tog koncerta je, između ostalog, i neformalna organizacija “Serbian Hellbangers”. Na Facebook profilu jednog od njih stoji da je zaposlen u toj organizaciji.

Nezavisnom društvu novinara Vojvodine se u međuvremenu javio Milan Rakić, koji je izneo uveravanja da je on jedini predstavnik neformalne organizacije “Serbian Hellbangers” i firme “MH Concerts”. Rakić se ogradio od incidenta, oštro ga osudio, uz tvrdnju da on i organizacije koje zastupa nemaju ništa sa njim.

NDNV podseća da je Krivičnim zakonikom, u članu 138, stav 3, ugrožavanje sigurnosti novinara definisano kao ugrožavanje sigurnosti službenog lica i zaprećena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Novi Sad, 15. juli 2016.

Print Friendly, PDF & Email