NDNV: Ministarstvo kulture i informisanja sve više liči na “Informer”

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sa žaljenjem konstatuje da se Ministarstvo kulture i informisanja u svom poslednjem saopštenju opasno približilo retorici "Informera" i drugih tabloida: u nedostatku argumenata difamiraju one koje su proglasili naprijateljima, služeći se neistinama, poluistinama i demagogijom.

03. Jul 2016

Reading Time: 2 minutes

ndnv_logo_fbNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sa žaljenjem konstatuje da se Ministarstvo kulture i informisanja u svom poslednjem saopštenju opasno približilo retorici “Informera” i drugih tabloida: u nedostatku argumenata difamiraju one koje su proglasili neprijateljima, služeći se neistinama, poluistinama i demagogijom.

U saopštenju “Ministarstvo reagovalo u roku i po zakonu“, Ministarstvo je samo potvrdilo pretpostavke da se iza javnog diskreditovanja članova stručne komisije za elektronske medije krije želja da se pripremi teren za poništavanje rezultata rada komisije i dodele sredstva po svom nahođenju.

Očigledno je da je Ministarstvo dobilo kritike od centara moći zbog toga što su se članovi stručne komisije rukovodili kriterijumima kvaliteta projekata, a ne političkom podobnošću aplikanata i njihovom bliskošću sa SNS-om. Ministar i državni sekretar evidentno žele da se na ovaj način preporuče za novi mandat, spremni na sve da bi zaštitili svoje interese.

Dirljiva je iznenadna želja Ministarstva da se poštuju zakonske procedure prilikom dodele sredstava na konkursnom sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja, s obzirom da je u poslednje dve godine glasno ćutalo dok su mnogi, uključujući i NDNV, upozoravali na drastična kršenja medijskih zakona u ovoj oblasti, kao i s obzirom da je glasno ćutalo dok je SNS državnim novcem kupovao medije u Srbiji, ismejavši na taj način medijsku reformu.

Neobičan je nagli zov Ministarstva sa zakonitošću i poštovanjem procedura kada se zna da je ono odbilo skoro sve predloge novinarskih i medijskih udruženja da se proces konkursnog sufinansiranja unapredi: da se omogući transparentnost procesa, da se uspostave u potpunosti efikasni mehanizmi razrešenja sukoba interesa, da se onemogući politički uticaj na članove komisije i pronađu delotvorni načini za sankcionisanje kršenja zakona…

Ministarstvo direktno proziva čelne ljude NDNV-a, sugerišćući da je Dinko Gruhonjić dodelio novac udruženju kojem pripada, mada se on izuzeo od odlučivanja u ovom slučaju, što je ušlo u zapisnik i što Ministarstvo sigurno zna. Na isti način su se od glasanja izuzeli i drugi članovi ove i drugih komisija Ministarstva koji su bili u potencijalnom sukobu interesa.

Ministarstvo iznosi neistinu da se projekat sa kojim je NDNV aplicirao sastoji samo od produkcije tekstova, namerno prećutkujući da u njemu postoje i druge aktivnosti. Ministarstvo pritom demonstrira potpuno nepoznavanje osnovnih matematičkih operacija ili je pak u pitanju samo sklonost ka manipulaciji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

3. juli 2016.

Print Friendly, PDF & Email