Ljiljana Smajlović podnela ostavku u Politici

“Moja ostavka je protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom. Pretpostavljam da direkcija ne bi zauzela neprijateljski kurs prema listu i glavnoj urednici, da u tome nema podršku vlasnika", navodi se u pismo objavljenom na sajtu Politike.

04. Jul 2016

Reading Time: 2 minutes

ljiljana_smajlovicGlavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na tu funkciju.

“Moja ostavka je protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom. Pretpostavljam da direkcija ne bi zauzela neprijateljski kurs prema listu i glavnoj urednici, da u tome nema podršku vlasnika”, navodi se u pismo objavljenom na sajtu Politike.

“Nikome izvan redakcije nisam dozvolila da se meša u uređivačku politiku lista, ali ću prva priznati da stvarne uređivačke slobode nema tamo gde je redakcija razvlašćena a menadžment deluje bez kontrole”, dodaje.

“Žao mi je što nisam mogla više da učinim da se popravi položaj redakcije. Nadam se da će glavni urednik koji dobije podršku vlasnika i menadžmenta u tome imati više sreće”, navodi Smajlović.

Ona se zahvalila redakciji na saradnji. “Verujem da smo u poslednje tri godine zajedno uspeli da podignemo kvalitet ovog izuzetnog lista. Želim da znate da niko spolja nije uticao na moju odluku. Kao predsednica Udruženja novinara Srbije zalažem se za prava novinara u Srbiji, i dostojanstvo naše profesije moram dosledno da branim i u Politici”.

Bila mi je ogromna čast da dva puta uređujem Politiku, navodi se u pismu koje je Ljiljana Smajlović uputila redakciji i menadžmentu.

Na mestu glavne i odgovorne urednice Politike nalazila se od 1. jula 2013. godine, što je bio njen drugi mandat nakon što je na istoj funkciji bila i od 2005. do 2008. godine.

Predsednica je Udruženja novinara Srbije (UNS) od 2009. godine.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email