Koalicija: Neprihvatljivo prozivanje stručne komisije

Ministarstvo kulture i informisanje izašlo iz zakonskih okvira, proziva stručnu komisiju i kasni sa saopštavanjem rezultata konkursa.

01. Jul 2016

Reading Time: 2 minutes

medijska_koalicija_logoKoalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, Lokal Pres i ANEM) žali što je Ministarstvo kulture i informisanja po isteku roka za sprovođenje medijskog konkursa zatražilo pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za elektronske medije.

Koalicija podseća da je Pravilnikom za ostvarenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja propisano da ukoliko ministar „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatražiće pisanim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku.“

U saopštenju Ministarstva nije navedeno da su odluke komisije suprotne Zakonu, Pravilniku i uslovima konkursa, niti da sadrže očiglednu grešku, već da Ministarstvo želi da dobije „pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija“, što izlazi iz propisanih okvira.

Koalicija ističe da je ministar doneo rešenje o imenovanju komisija i podseća da je zakonski rok za okončanje konkursa istekao, da je osam komisija blagovremeno završilo svoj posao i da svako odlaganje potpisivanja rešenja koje nije utemeljeno na Zakonu, Pravilniku i propozicijama konkursa nije prihvatljivo, kao ni javno prozivanje komisije putem sajta Ministarstva.

Koalicija podseća da Ministarstvo kasni i sa saopštavanjem rezultata u okviru istog konkursa, o raspodeli sredstava za štampane medije i produkcije, za koje su obrazloženi predlog dale druge dve komisije.

Koalicija ističe da je suština projektnog sufinansiranja proizvodnje medijskih sadržaja da mediji svake godine za te namene blagovremeno dobiju novac i da je prošlo pola godine a da Ministarstvo nije obavilo svoj deo posla.

1. juli 2016.

Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Vojvodine
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijalcija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres

Print Friendly, PDF & Email