Zaposleni u Mađar So optužili SVM za pritiske

Zaposleni u dnevnom listu na mađarskom jeziku Mađar So uputili su danas na desetina adresa u Srbiji, ali i u međunarodnoj zajednici, otvoreno pismo u kojem se Savez vojvođanskih Mađara (SVM) optužuje za pritiske na novinare i uređivačku politiku.

06. Jun 2016

Reading Time: 2 minutes

magyarszoZaposleni u dnevnom listu na mađarskom jeziku Mađar So uputili su danas na desetine adresa u Srbiji, ali i u međunarodnoj zajednici, otvoreno pismo u kojem se Savez vojvođanskih Mađara (SVM) optužuje za pritiske na novinare i uređivačku politiku.

U pismu koje je potpisalo 14 zaposlenih navodi se da je samocenzura svakodnevna pojava u Mađar So-u, te da većina novinara ni ne pokušava da piše kritičkim tonom protiv SVM.

“Međutim, i pored toga može se osetiti otvorena cenzura od strane glavnog urednika i njegovih zamenika – dnevno. List, osim mišljenja i izveštaja o aktivnostima funkcionera SVM, ne sme objaviti mišljenja, izveštaje o aktivnostima drugih političara mađarske nacionalnosti uopšte, ali ono što je još više zastrašujuće – da jedini dnevni list Mađara ne izveštava o onim kulturnim i drugim događajima iz javnog života, koji se ne vezuju za SVM”, naveli su zaposleni u Mađar So-u.

U njemu se navodi i da SVM ne samo da određene teme i političare proglašava „nepoželjnima“ u medijima čiji je osnivač Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine , već to radi i sa novinarima, piscima i javnim ličnostima, kojima je oduzeo mogućnost publikacije i mogućnost da se čuju.

U pismu se navodi da rukovodstvo Mađar So-a pokušava da izvrši reorganizaciju u kojoj će pojedini novinari biti kažnjeni, a da članovi uredništva neće biti ostavljena mogućnost da izraze svoje mišljenje o kandidatu za glavnog urednika.

“Iz svega toga proizilazi da SVM, instrumentalizacijom Nacionalnog saveta Mađara zloupotrebljava mehanizme koje obezbeđuje manjinska autonomija, istu koristi da bi stavila pod apsolutni stranački uticaj list Mađar so”, ocenjuje se u pismu.

U njemu se podseća i na problematično izveštavanje tog medija po pitanju izbeglica, zbog čega su reagovala i novinarska i udruženja koja se bave zaštitom ljudskim prava.

Zaposleni su istakli i da su ubeđeni da je sloboda štampe univerzalna demokratska vrednost koju niko i ništa ne može dovesti u pitanje, bilo da je reč o predsedniku stranke, o njegovoj životnoj saputnici ili o bilo kom funkcioneru.

“Vojvođanska mađarska zajednica je trenutno suočena sa orgomnom krizom, iseljavanje Mađara je poprimilo do sada neviđene razmere, a tim problemom se ne bavi niko vodeći se mišlju da je najlakše probleme sakriti pod tepih, a mi ne možemo gledati mirno kako nam ispražnjavaju redakciju, kako nas onemogućavaju u stručnom, moralnom i egzistencijalnom smislu, obazirući se samo i isključivo na interese jedne manje grupe”, naveli su oni.

Oni su u pismu tražili sastanke sa predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija koje se bave zaštitom novinara i procesom pridruživanja Srbije EU.

Print Friendly, PDF & Email