U ponedeljak novi protest protiv smena na RTV-u, govori i Kesić

Protest će početi sutra u 19 sati, u Ulici Maksima Gorkog, ispred zgrade Televizije Vojvodine, a govoriće, između ostalih, autor televizijske emisije “24 minuta” Zoran Kesić, bloger Tibor Jona i članovi redakcije satiričnog portala Njuz net.

12. Jun 2016

Reading Time: 2 minutes

podrzi_rtv_protest_2016Pokret Podrži RTV organizovaće u ponedeljak novi, treći po redu ulični protest zbog smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Protest će početi sutra u 19 sati, u Ulici Maksima Gorkog, ispred zgrade Televizije Vojvodine, a govoriće, između ostalih, autor televizijske emisije “24 minuta” Zoran Kesić, bloger Tibor Jona i članovi redakcije satiričnog portala Njuz.net.

Pokret Podrži RTV najavio je da će pojačati proteste zbog smena na RTV-u, jer nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen i jer se na pokrajinskom javnom medijskom servisu “sve više i više sprovodi cenzura i manipulacija činjenicama”.

“Poručujemo i da Inicijativa Podrži RTV više nije samo stvar urednika, novinara i zaposlenih na RTV-u koji su potpisali zahteve, već je prerasla u građanski pokret. Nećemo odustati sve dok pokrajinski javni servis ne počne ponovo da radi u interesu njegovih stvarnih vlasnika –građana Vojvodine i Srbije”, naveo je taj pokret u pozivu za sutrašnji protest.

U maju mesecu, tokom samo jednog popodneva, smenjeno je 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program u RTV-u, a nakon što je Upravni odbor smenio programskog direktora te medijske kuće Slobodana Arežinu i nakon što su ostavke podneli generalni direktor Srđan Mihajlović i glavna urednica Prvog programa televizije Marjana Jović.

Više hiljada građana okupilo se u dva navrata na uličnim protestima zbog smena na RTV-u i uputilo zahtev za neopozive ostavke kompletnog sastava Upravnog odbora RTV-a.

“Zahtevamo neopozive ostavke Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje je to telo donelo. Te odluke su izazvale talas neobrazloženih smena na RTV-u, narušile poverenje građana u pokrajinski javni servis i ugrozile njegovo objektivno i nezavisno funkcionisanje”, naveo je Pokret Podrži RTV.

Podrzi RTV 2Oni su od državnih organa zatražili poštovanje nezavisnosti javnih servisa, a od Skupštine Srbije da, u skladu sa zakonom, izabere nove članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Oni su zatražili i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su emitovali naručene priloge.

Zatražili su i da se u udarnom terminu na Prvom pogramu RTV-a održi televizijska debata uživo “O javnom servisu na javnom servisu”, u kojoj bi učestvovali predstavnici aktuelnog rukovodstva, novinari i urednici RTV-a, kao i stručnjaci za javni servis.

Zatražili su i od međunarodne zajednice da se izjasni o zbivanjima na javnom medijskom servisu Vojvodine i da jasno saopšti svoj stav o politički motivisanim smenama i ostavkama na RTV-u.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email