Rast policijskog nasilja prema novinarima u Francuskoj

Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara upozoravaju na zabrinjavajuće povećanje policijskog nasilja u Francuskoj prema novinarima od sredine maja, kada su počele demonstracije protiv novog zakona o radu.

08. Jun 2016

Reading Time: < 1 minute

napadi_francuska_novinariMeđunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) upozoravaju na zabrinjavajuće povećanje policijskog nasilja u Francuskoj prema novinarima od sredine maja, kada su počele demonstracije protiv novog zakona o radu.

EFJ i IFJ, zajedno sa njihovim francuskim članicama SNJ, SNJ-CGT i CFDT, ukazuju na zabrinjavajuće povećanje policijskog nasilja prema novinarima od početka demonstracija protiv novog francuskog zakona o radu.

17. maja u Parizu, kamerman Žoel Labat namerno je pogođen granatom suzavca koji je ispalila policija.

26. maja u Parizu, jedan slobodni fotograf zadobio je ozbiljnu povredu glave od granate koja je bačena na začelje kolone demonstranata.

31. maja u Renu, policija je primorala fotografa da uništi svoje fotografije.

2. juna u Renu, grupa policajaca je pretukla trojicu novinara: Vinsenta Feuria, slobodnog fotografa, Žeremaja Veršera, fotonovinara i Bruna Van Vazenhova, kamermana javne televizije France 3, i tom prilikom oštetila njihov materijal. Reporter privatnog kanala M6 je, takođe, oboren na zemlju.

U svim ovim slučajevima, novinare je bilo lako identifikovati po novinarskim legitimacijama, kacigama i kamerama sa logom medija za koje rade. Svi oni tvrde da ih je policija namerno napala.

Slučajevi policijskog nasilja prema novinarima prijavljeni su Platformi za zaštitu i sigurnost novinara Saveta Evrope.
“Ništa ne može opravdati nasilje i zastrašivanje. Tražimo da francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev to objasni, da kazni odgovorne za nasilje i da obuzda policijske snage. Takvo ponašanje jednostavno nije moguće povezati s vladavinom prava”, izjavio je predsednik EFJ-a Mogens Bliher Bjeregard.

Print Friendly, PDF & Email